Aan een horecagelegenheid met gedempt licht en een vleugel waaraan een pianist het soort muziek produceert dat tegenwoordig muzak wordt genoemd, daar had ik een goede, nou ja, licht intrigerende herinnering aan.
Maar eerst dit: kinderen vinden alles normaal, hoe achteraf raar of onbegrijpelijk of desnoods onheilspellend ook. En dat is ook niet aan een bepaalde maximumleeftijd gebonden. Zo ook in dit geval.
En om niet verder in raadselen te spreken: ik moet ongeveer 13 jaar zijn geweest – preciezer gaat niet – dat ik enkele malen door mijn oudste zus, die acht jaar ouder was dan ik en dus omstreeks 21 jaar, werd meegenomen naar café restaurant Normandie (Franse uitspraak) op het Keizer Karelplein in Nijmegen. Ik neem aan dat we daar een paar kopjes thee dronken; en luisterden naar de muziek die live werd gespeeld op een vleugel – ik weet niet zeker of er ook een drummer en een bassist bij waren, maar hoe dan ook: beide keren (ik herinner me twee van die uitjes) stuurde mijn zus mij plotseling naar de pianist met een verzoeknummer: het eerste deel te spelen van het Warsaw Concerto van Richard Addinsell.
Een eigenaardige keuze voor een barpianist, maar vermoedelijk was er een fooi aan verbonden en dus werd de intro van het Warsaw Concerto gespeeld.
Achteraf ook wel weer toepasselijk: vanaf de bouw in 1928 (door de in Nijmegen beroemde architect Charles Estourgie) tot 1944 had het café – een groot gebouw met een schitterend terras – Germania geheten, een naam die er in 1944, toen Nijmegen net bevrijd was, haastig vanaf werd gehaald en ‘geactualiseerd’.
(In 1968 is het café afgebroken en vervangen door een oerlelijke kolos van de Rabobank, die er nog steeds staat.)
Al een tijdje was mij opgevallen dat aan de Pancratiusstraat in Heerlen, de plaatselijke eet- en drinkboulevard, een restaurant was ingericht dat de naam Live Piano’s draagt.
Dus – zie boven – gisteren de stoute schoenen aangetrokken en daarhenen. Nee, ik overwoog niet een verzoeknummer aan te vragen, gezien de grote kans dat de desbetreffende pianist het Warsaw Concerto hoogstens van horen zeggen zou kennen.
Het was alweer een groot gebouw met flitsende verlichting en grote schermen waarop beelden van de kerstviering van vorig jaar, de toegangshal rook flink naar sigaretten, maar binnen was het in toenemende mate gezellig. Aan enkele tafels werden verjaardagen gevierd (‘hij leve lang, een leven lang’) en achterin stonden wat statafels waaraan al snel zich een gezelschap verzamelde dat alle schijn had van een modern verschijnsel: de vriendengroep.
Toen we een vlot geserveerd en goed toebereid eenvoudig avondmaal op hadden was het feest in volle gang. Van de aanwezige gezelschappen gingen geregeld enkele deelnemers naar buiten voor een pafke, en de dames twee aan twee naar het toilet; en drie pianisten zetten het op een spelen van allerlei luidkeels door de bezoekers meegezongen moderne liederen, daarbij tevens begeleid door bas en drums. Want bonke bonke moet, natuurlijk.
Wij voelden ons eerlijk gezegd een beetje oud, en werden als zodanig ook met alle egards behandeld en begeleid.
Nee, geen Warsaw Concerto, dat leek me logisch.
Komen we er nog eens terug (die kok kon echt heel goed een mooi stukje rundvlees prachtig extra rare bakken)?
Ach.
_________
De foto is geleend van de onovertroffen website over alles dat Nijmeegs is, noviomagus.nl. Merk op dat de naam van het café niet goed leesbaar is. Door voor de hand liggende oorzaak, natuurlijk.
Laatste reacties