Ik citeer even een willekeurig stuk tekst uit de Volkskrant heden:
‘Denzel Dumfries vertelde na zijn uitstekende optreden in de achtste finale tegen de Verenigde Staten spontaan dat Gakpo hem ‘dichter bij God heeft gebracht’. ‘Cody is een heel gelovig mens, de afgelopen dagen hebben we veel met hem gebeden, heeft hij ons meegenomen in zijn geloof. Hoe hij erin staat. De sessies waren heel bijzonder, dat gaf me veel kracht en daar ben ik hem erg dankbaar voor.’
Zo’n grote, diverse groep die zo uitgebreid gezamenlijk bidt, is uitzonderlijk bij Oranje. Coach Louis van Gaal vindt het ‘geweldig’ dat zijn spelers dit samen doen, al is hij er niet bij aanwezig. Van Gaal verkondigde in het verleden meermaals van zijn geloof te zijn gevallen na het overlijden van zijn eerste vrouw Fernanda aan kanker. In het programma Hoge Bomen: ‘Als je vrouw er alles voor doet om te overleven en het lukt niet. En het is zo’n goed mens. Waar is die God dan?’ Einde citaat.
Nou, willekeurig. Wie een beetje naar die voetbalwedstrijden in Qatar heeft gekeken, zal het niet ontgaan zijn: er wordt wat gecommuniceerd met het opperwezen, op die gladgeschoren velden; het opperwezen dat zich on veranderlijk recht bóven het voetbalveld bevindt. Van primitieve types uit Afrika en Zuid-Amerika kan ik me daar nog iets bij voorstellen, daar is het nog een en al god en Jezus wat de klok slaat.
Maar uitgerekend Hollandse voetballers!
Ik citeer maar weer eens, nu de vooroorlogse andere Louis, de poëet en minstreel Louis Davids, tevens de man die ons toonde dat pogingen tot moord en doodslag op het voetbal geen moderne uitvinding van de vrome balbezitters en bijbellezers van tegenwoordig zijn. Davids bezoekt voor het eerst een voetbalwedstrijd en komt dan tot de volgende vrolijk gezongen verzuchting:
Na een kwartiertje werd de wedstrijd reuze spannend,
En de hele klit krioelde op de grond.
Jan riep: ‘Corner, dat is een doodschop om een hoekie,’
En toen kwam er een invalide van het front.
Ik zeg: ‘Tjesses Jan, er vallen toch geen dooien?
Ik bedoel maar haast, het is zonde dat ik het zeg,
Als het zo mot, zoek ik liever met z’n tweetjes
Wat verstrooiing op de Nieuwe Wandelweg.’
Mag dat trouwens zomaar, de bijbel lezen in Qatar? Dat is wel het heilige boek van de concurrentie, of niet dan? Nou zie ik ookwel dat om der wille van de mammon, waar ze in Qatar ook niet vies van zijn, vrouwen zonder hoofddoek zijn toegelaten op de tribunes, nee, anders formuleren: vrouwen toegestaan zijn op de tribunes, en dan ook nog vaak zonder hoofddoek. Ik hoor tevens dat de westerse voetballers hun echtgenotes en vriendinnen bij zich hebben, die volgens islamitisch standpunt ongehuwd en dus in zonde met elkaar ter vleze gaan, ook terzake ongemoeid worden gelaten.
Dus die bijbel zal, mits goed weggemoffeld in de kluis op de hotelkamer, ook wel mogen voor deze keer.
Het is al eerder gezegd: die hele voetballerij, daar zit d’n duivel achter.
Nee, dan toch maar Louis van Gaal. Die ziet in de godsdienst een vorm van handel: als jij mij vrouw laat leven, blijf ik in jou geloven.
Het heeft de charme van de overzichtelijkheid, de Hollandse nuchterheid, wat zeg ik: de Hollandse handelsgeest.
________