Zijn jullie de laatste tijd wel eens in het ziekenhuis geweest? Nou, ik wel. En modern dat ze daar tegenwoordig zijn, nou nou nou.
Hoewel.
Je hebt een afspraak gemaakt bij een polikliniek, bijvoorbeeld telefonisch. Die afspraak wordt per papieren brief, door Business Post, netjes in je brievenbus geduwd. Tevens komt de uitnodiging in het dossier te staan, maar dat neem ik dan wel aan, het is nogal wat werk om bij dat dossier te komen en ook nog ín dat dossier, met Digid en zo en met controlenummers op je mobiele telefoon. (Wie zo’n ding niet heeft en ja hoor, die mensen bestaan, heeft dan een probleem, dat ik om verwarring te voorkomen hier verder onbesproken zal laten.) Dat dossier is overigens verre van helder en ook heel gecompliceerd en aanwijsbaar zéér onvolledig.
Maar kom aan, niemand is volmaakt, zegt de Oude Amerikaan.
Je hebt dus die brief. Daarop staat links boven een streepjescode. Bij binnenkomst in het ziekenhuis staan er minstens acht mensen te hannesen bij de vier beschikbare ‘consoles’ waar je je streepjescode moet laten lezen. Als dat gelukt is moet je oplettend naar het scherm kijken waar je enkele vragen krijgt, waarop je met ja moet antwoorden, want als je nee zeg word je vermoedelijk onverrichterzake teruggestuurd, de parkeergarage in.
Mocht je geen brief hebben, dan moet je je ID-kaart laten scannen. Er is daar in genoemde console een brede gleuf voor, waar je een ID-kaart van A4-formaat in zou kunnen duwen, maar dat is niet de bedoeling. Er staat rechts in die gleuf een tekst, maar als je je ID daar op legt, gebeurt er niks. Hij moet links liggen en wel in de juiste stand, waarover je op het scherm wordt geïnformeerd. Weer die vragen en uiteindelijk krijg je dan een soort kassabon met daarop een QR-code.
Welgemoed begeef je je op weg naar de polikliniek van je keuze. Het is daarbij handig te weten dat ‘route 25’ hetzelfde betekent als ‘balie 25’. Aangekomen bij de poli hangt daar een beeldscherm aan de muur met een vierkantje in de onderrand. Het is nu zaak de meegekregen QR-code voor dat vierkante vakje te houden, op niet meer en ook niet minder dan 3 centimeter afstand. Je hoort een geluidje en het is duidelijk dat je je aankomst bij de poli hebt gemeld. (Soms ligt de stekker van de QR-code eruit, hetgeen enigszins tijdbesparend werkt.)
Niettemin blijft het raadzaam je aankomst toch nog even te melden door je te vervoegen bij de mevrouw achter het plexiglas van de balie, die naar je naam en geboortedatum vraagt en vast stelt dat je je inderdaad aangemeld hebt. Idealiter natuurlijk, maar ik heb al enkele malen meegemaakt dat de QR-code weliswaar gepiept had, maar mijn aankomst geheim had gehouden. Ik kom ook ongezond vaak in dat ziekenhuis, dan zal het zijn.
Hoewel.
Daardoor heb ik wel ontdekt dat je, na het parkeren van de auto, kordaat al die apparaten voorbij kunt stappen zonder die brief uit je jaszak te halen (het kan ook zijn dat je die niet hebt, is mij herhaaldelijk overkomen) en je bij het loket te melden met je naam en geboortedatum. Ook dan zegt de mevrouw achter de balie, die haar eigen beeldscherm strak in de gaten houdt: ‘Neemt u maar even plaats, de dokter komt u zo halen.’
Duurt soms even, tot je ontdekt dat de betreffende arts aan het einde van de lange gang, bijna onzichtbaar, al een tijdje je naam staat te roepen.
Dat doet dan weer geruststellend denken aan de goeie ouwe tijd, toen alles nog op rolletjes liep.
_______
Laatste reacties