Destijds was de wereld, wat zeg ik, het universum, nog overzichtelijk. Je had de aarde, een eindje daarboven de hemel en (hopelijk) een heel eind eronder de hel.
Destijds ging je, net als nu, uiteindelijk dood. Toen gebeurde dat op een heel bijzondere manier: alleen het lichaam ging dood, de ziel niet, die scheidde zich af van het lichaam – dat werd althans aangenomen, zien kon je het natuurlijk niet – en die ging dan alsnog dood wanneer hij of zij naar de hel ging, ik bedoel, als je hoort wat zich daar afspeelde, dat overleefde echt niemand.
En anders ging je naar de hemel, waar je je dan tot in alle eeuwigheid kapot verveelde, zodanig dat je net zo goed dood had kunnen zijn.
(Later is daar nog een tussenstation bijgekomen, het vagevuur, de louteringsberg, purgatorium, limbo, voorgeborchte, voor de twijfelgevallen. Tegenwoordig zouden we dat een amendement op het wetsontwerp noemen, gevolg van een succesvolle lobby.)
En dan zijn er twee uitzonderingsgevallen op de uitzonderingen, en die worden in de roomsche kerk gevierd tien dagen voor Pinksteren (vandaag dus) respectievelijk op 15 augustus: de hemelvaart van Jezus die ‘met lichaam en ziel ten hemel werd opgenomen’, waarvan zijn apostelen ooggetuigen waren, en die van zijn moeder Maria, waarvan wij niet weten of er iemand bij was, of dat het er ergens in de negentiende eeuw bij gefantaseerd is.
Ben ik de enige bij ie de vraag rijst: wat moesten ze in de hemel met die twee lichamen, was er dan te eten, waren er toiletten, douches? Gingen die dan na een tijdje toch dood? Woonden moeder en zoon samen in een apart hemels onderkomen waar aan de bijzondere samenstelling van het gezin recht kon worden gedaan? Wat een gedoe eigenlijk – als je er even over nadenkt ga je warempel nog twijfelen aan die verhalen.
Temeer omdat de samenstelling van het universum inmiddels iets ingewikkelder is gebleken, en als er iets is gerezen dan is het wel twijfel aan zo ongeveer alles.
Niettemin zijn er nog hele volksstammen die wel degelijk geloven dat een en ander zich daadwerkelijk als boven beschreven heeft afgespeeld – en die op de achterste benen zouden staan als besloten zou worden om die hinderlijke onderbreking van de werkweek, Hemelvaartsdag, maar eens af te schaffen.
En het allerwonderlijkste is nog dat wanneer andere godsdiensten komen aankakken met hún eigen fake news, ze door de roomschen smalend in het gezicht worden uitgelachen over zoveel onzin.
Waarmee we weer aangeland zijn bij de oorlog in Oekraïne, die in essentie gaat over de vraag wie er gelijk heeft: orthodox Moskou of orthodox Kiev.
En dan de interessantste vraag: waarom moeten we op Hemelvaartsdag om vijf uur ’s morgens op om te gaan dauwtrappen?
________