In mijn omgeving zijn nogal wat mensen te vinden die iets hebben met vegetarisme of veganisme, en dat is een te ruwe samenvatting. Sommige vegetariërs eten geen vlees maar wel vis en ander zeebanket (dan ben je volgens mij geen vegetariër) een enkeling is zelfs flexitariër.
Een echte vegetariër is veganist, vind ik, maar hoever ga je dan? Zijn lederen schoenen en broekriemen ook taboe?
En dan beland je bij de motieven. Je hebt vegetariërs die daartoe zijn overgegaan omdat ze het eten van vlees zielig vinden voor de kalfjes en de lammetjes. (Ze zeggen nooit: kalveren en lammeren.) Andere weer vinden het eten van vlees niet gezond, of doen het voor het klimaat. En dan heb je ook nog de categorie voor wie vegetarisme onderdeel is van een levensvisie, een levensbeschouwing, of ronduit: een religie.
Die laatsten zijn de hinderlijkste. Die vinden dat jij, als iemand die af en toe een lekker stukje vlees wel weet te waarderen, je zou moeten schamen. En in ieder geval niet aan dezelfde tafel als zij je mag overgeven aan je walgelijke eetgewoonten. Hetgeen je er toe brengt in hun gezelschap dan in vredesnaam maar van het eten van vlees te onthouden.
Ook al niet zo’n moeite hoor, Als ik even wat afstand neem kan ik melden dat ik eenmaal in de week iets van vlees eet, en dat ik twee- of driemaal in de week een boterham met filet americain of gerookte zalm wel kan waarderen.
Hetgeen niet verhindert dat ik de tegenwoordige manier van vleesproductie en van visserij volledig verwerp. Waarbij ik me ervan bewust ben dat de methoden die ik wel kan billijken niet alleen zouden leiden tot een drastische vermindering van de vlees- en visproductie, maar ook tot aanzienlijke verhoging van de prijzen voor de consument. Alleen al het stoppen met gesleep over de wereld met veevoer zou een geweldige bijdrage zijn aan bescherming van het klimaat. En dan zwijg ik nog maar even dat wij hier in Nederland veel vlees eten dat afkomstig is uit landen als Argentinië, Uruguay, Brazilië, de VS, Canada en zelfs uit Namibië en Botswana.
En over gezondheid gesproken: de mij bekende vegetariërs en veganisten zijn ondertussen vaak wel goede innemers van alcoholische versnaperingen. Die dranken zijn allemaal inderdaad plantaardig, met als enige uitzondering een Mexicaans drankje met een rups erin. Berichten als zouden twee glazen rode wijn per dag goed zijn voor de gezondheid zijn afkomstig uit Frankrijk en andere landen die graag zoveel mogelijk alcohol exporteren – het allergezondste is en blijft: helemaal geen alcohol.
Dus dan maar aan het alcoholvrije bier? Ik moet zeggen dat veel van de in de laatste jaren op de markt gebrachte 0.0-biertjes smakelijk zijn. Maar als je even de moeite neemt de tekst op het etiketje te lezen – een goede leesbril is daarbij aan te bevelen, ze schreeuwen het bepaald niet van de daken – dan zul je moeten constateren dat 0.0-biertjes evenveel en soms nog wel meer suiker bevatten dan het verfoeilijkste frisdrankje van allemaal, namelijk cola en aanverwanten. En suiker, dat weten we toch allemaal, suiker is de nieuwe nicotine.
Dus eet veel groente en fruit (hoewel: toen ik nog wel eens bij de tandarts kwam raakte die niet uitgepraat over de ongezonde hoeveelheden suiker in fruit en vruchtensap, en wat dat deed met het tandglazuur) neem af en toe een entrecote (nooit antrekó zeggen), een biefstukje of een vier uur in rode wijn gesudderde kalfswang, of een in het wild gevangen vis, laat de auto en de elektrische fiets staan als het ook met de benenwagen kan.
Maar die alcohol, tja, dat is, zeggen ze tegenwoordig, nog wel even een dingetje.
_________