Energietransitie? Doen we niet, veel te duur. Je kunt geen medium raadplegen zonder dat dat geluid erbij zit. De bedragen tuimelen over elkaar heen: 40.000, 60.000, nee, nog meer: misschien wel 130.000 euro kost die transitie per woning! Daarbij wordt onder meer aangevoerd dat je door die transitie zit met een lawaaiige en stroomslurpende warmtepomp.
Maar niet doen, dus?
Ik kan me voorstellen dat je tot die conclusie komt wanneer je geen dak hebt dat geschikt is voor zonnepanelen en geen tuin voor een windmolen. En misschien heb je wel een dak dat geschikt is en heb je al eens een offerte gevraagd, en dat je dat deed bij een bedrijf dat de hoofdprijs vroeg, maar dan ook met een legertje in kek uniform gestoken monteurs kwam, in drie of vier indrukwekkende materiaalbussen en zo. Ikzelf vroeg in 2012 een offerte aan voor 24 zonnepanelen met toebehoren en zag er gelijk vanaf, toen de offerte onder de streep het bedrag van 18.500 euro vertoonde.
Daarna monteerde ik samen met zonen en vrienden op een zaterdagmorgen het gewenste systeem voor 8000 euro, en daar is bij inbegrepen dat de omvormer in 2020 vervangen moest worden.
Andere kosten: modernisering van de meterkast, in 2019, voor 2.500 euro.
De hete zomers van de afgelopen jaren brachten veel mensen in de buurt waar ik woon tot de aanschaf van airco’s, de een voor de slaapkamer, de ander voor de woonkamer. Heerlijk koel, zeiden ze, maar ik dacht: dan ga ik dus al die gratis stroom van het dak (uiteraard is de investering in die installatie daar al jaren geleden terugverdiend) zeker voor die dingen gebruiken? Ik werd daarbij geleid doordat, ook weer in die artikelen die de kosten van transitie met de dag verder opdrijven, ook het stroomslurpen van de airco werd opgejut.
Toen zelfs heel verstandige buren airco aanschaften en ik bovendien zag dat de installatie daarvan ook gedaan kon worden door éénmansbedrijfjes zonder chique busjes, besloten we er ook twee te nemen, een in de woonkamer, een in de slaapkamer.
Heerlijk, echt. En dankzij de zonnepanelen – die uiteraard op volle toeren draaien als het erg warm is – geen extra stroomverbruik.
En toen pas hoorde ik, slimmerik, dat de moderne airco’s in feite ook een warmtepomp bevatten. En gingen de airco’s vooral in de winter een hoofdrol spelen.
We lieten ook in de werkkamer een airco monteren en in de daarop volgende wintermaanden zetten we die machines in de stand ‘verwarmen’ en zagen tot onze verbazing dat het stroomverbruik nauwelijks toenam, en het gasverbruik spectaculair daalde. Wat heet spectaculair: het daalde tot minder dan de helft van wat tot die tijd gebruikelijk was.
Vandaar dat vandaag, 5 juni 2021, de energienota van Greenchoice binnenkwam en het hele gezin in juichen uitbarstte, als bij de alom bekende binnenkomst van het kindje.
Klinkende munt: we kregen bijna 1000 euro terug en het voorschot daalde van 190 tot 113 euro.
Die duizend euro gaan naar een vierde airco, de monteur is al gebeld.
Nog even de situatie waar we het over hebben: de woning is een ‘geschakelde’ bungalow met plat dak, alleen begane grond en een souterrain, met een totale kubieke inhoud van 750 m3 en een vloeroppervlak van 240 m2, verdeeld over 10 vertrekken. Diverse zeer grote ramen. Redelijk geïsoleerd. De 24 zonnepanelen leveren plusminus 5000 kWh per jaar, ruim voldoende voor ons eigen gebruik. Ik schat dat met de vierde airco erbij het gasverbruik omlaag kan naar 500 m3 per jaar.
We wonen er met zijn tweeën, hebben een Amerikaanse koelkast en een grote vrieskast die veel stroom gebruiken; de wasdroger heeft ook al een warmtepomp. We koken nog op gas. Het probleem met de verwarming van de badkamers kan misschien worden opgelost door de cv alleen voor die vertrekken te laten werken. Wordt over nagedacht.
Ik denk dat we de volledige transitie van gas naar stroom kunnen afronden met een totale investering van nog geen 15.000 euro.
_________