Een bekende dooddoener is ‘de stroomslurpende airconditioning’. Ik heb daar ook lang in geloofd, maar sinds ik – voornamelijk met het oog op comfortabele temperaturen tijdens overdreven hete zomerdagen – vorig jaar drie middelgrote inverter-airco’s van de firma Mitsubishi heb laten installeren, ben ik op geheel andere gedachten gekomen.
Ik kan inmiddels nog geen definitieve resultaten melden aangezien pas eind mei aanstaande twee van de drie installaties (woonkamer en slaapkamer) een heel jaar in gebruik zijn, en derde (werkkamer) pas sinds eind augustus. Maar ik popel toch een beetje om te melden dat het erop lijkt dat er spectaculaire resultaten in de vorm van verlaging van de energierekening in het verschiet liggen. Waardoor ik durf te hopen dat de investering in de drie apparaten er na maximaal vijf jaar geheel uit zal zijn.
De inverter-airco gebruikt inderdaad stroom wanneer hij in gebruik is als koeling tijdens hete dagen en nachten. Maar een belangrijke eigenschap van de apparaten is dat ze in herfst, winter en voorjaar gebruikt kunnen worden als verwarmingsinstallatie en daarmee de gasslurpende centrale verwarming deels overbodig maken. Ze zijn in feite warmtepompen, die hun warmte uit de buitenlucht halen en die effectief blijven tot een buitentemperatuur van min 15 graden.
En dan heb ik hier alvast enkele voorlopige cijfers.
Uiteraard is het stroomverbruik opgelopen.
In de 12 maanden eindigend op 1 maart jongstleden heb ik netto 820 kWh stroom gekocht. (Ik moet er hier aan herinneren dat de zonnepanelen op het dak ongeveer 5500 kWh stroom per jaar produceren.) Dat kostte, als ik de prijs van één kWh stel op 22 cent, een bedrag van 180.40 euro. In de daaraan voorafgaande 12 maanden was het vergelijkbare cijfer: 215 kWh, dus 47.30 euro, 133 euro meer.
Maar nu het gas.
In de twaalf maanden eindigend op 1 maart jongstleden verbruikten we 1146 m3 gas, als je de prijs stelt op 1.50 euro per kuub een uitgave van 1719 euro. In de twaalf maanden daarvóór gebruikten we 2200 m3, een uitgave van 3300 euro, een besparing van 1581 euro!
Met de elektriciteit mee een besparing van 1148 euro. De investering in de airco’s was ongeveer 5000 euro, en die zal er naar verwachting in vijf jaar ruimschoots uit zijn.
Uiteraard kan ik er pas definitief een fles op opentrekken als in mei de afrekening van Greenchoice komt. Maar ik heb goede verwachtingen, zal ik maar zeggen.
Nog een paar opmerkingen: door het gebruik van de airco als verwarming blijft een deel van het huis onverwarmd. Daarom hebben wij in december en januari alleen de cv aangehad. Ik overweeg een vierde airco voor de rest van het huis – een badkamer, een lange gang en twee kleine slaapkamers, die op elkaar aansluiten, – aan te schaffen. Inmiddels hebben we de wasdroger ook vervangen door een exemplaar dat functioneert als een warmtepomp, er bestaan inmiddels ook cv-ketels die als zodanig werken. Wat het kost om echt volledig van het gas af te gaan, dat is een berekening die ik voorlopig niet hoef te maken en daar zal, gezien mijn leeftijd, wellicht helemaal niet meer van komen
Ik lees verhalen dat ‘helemaal van het gas af’ voor een gewoon huishouden tussen 60,000 of 70.000 euro gaat kosten. Dat zal best, denk ik dan, vooral als leveranciers en installateurs het noodzakelijk blijven vinden de argeloze burger de hoofdprijs in rekening te brengen…
_______