Opvallend vaak zie ik die drie mensen voor mijn geestesoog. Ten eerste de vrouw die desgevraagd meedeelde geen mondkapje te dragen: het stond haar niet. Ten tweede de vrouw die desgevraagd antwoordde, dat ze aan die flauwekul niet meedeed. En dan de man die net op Schiphol was aangekomen vanuit enig buitenland, het niet nodig vond zich te laten testen en eigenlijk ook niet om in quarantaine te gaan. ‘Nou ja, ik zie wel, in die quarantaine zal het toch wel mogelijk zijn een boodschapje te doen en op een terras een pilsje te drinken?’
Tot gisteren dacht ik dat het een minieme minderheid was die er zo over dacht – de vriendjes en vriendinnetjes van de Engel des Doods, zal ik maar zeggen – maar dan hoor je op de radio die achteloos uitgesproken zin dat twee van de tien mensen – let wel: dat is twintig procent – die positief getest zijn niet in quarantaine gaan of blijven. Om het even beeldend te stellen: van de 7300 gisteren positief getest gemelde mensen gaan er 1500 gewoon de straat op, naar winkels, cafés en dergelijke. Als die allemaal één persoon besmetten hebben er vandaag dus bijna 9000.
Er zit dus niet anders op dan iedereen die positief getest wordt op te pakken en onder bewaking – lees: in gevangenissen, leegstaande kantoren etc – tien dagen in quarantaine te houden. En dat hoeft niet eens letterlijk, want quarantaine betekent veertig dagen, het is maar een dixaine, zal ik maar zeggen. En het mag gerust logeren zijn op kosten van de staat. En ja, het wordt een enorme operatie, maar er zit niets anders op.
Tot zover die verstandige intelligente Nederlanders waar Mark Rutte in zijn naïveteit zo op gerekend had. Overigens is het idee niet nieuw: in de tijd van de pest-, pokken- en cholera-epidemieën gingen de mensen die ervoor in aanmerking kwamen echt het gevang in voor veertig dagen.
Doe zelf een kosten/baten-analyse van de regeling.
Een aanvullende maatregel zou de dreiging met een arrestatie kunnen zijn, wegens opzettelijke poging tot het toebrengen van ernstig letsel.
Kortom: een oude opvoedkundige regel wordt van stal gehaald: wie niet horen wil, moet voelen.
Ik voorspel dat het niet gaat gebeuren: op 17 maart zijn er verkiezingen. En wie dan nog niet bezweken is aan het virus zal wel uitkijken te stemmen op Rutte en zijn coalitiegenoten.
En nu we er toch mee bezig zijn: het zal mij benieuwen of ik ooit de app zal horen afgaan op mijn telefoon. En dan heb ik het er nog niet eens over dat het hier in Zuid-Limburg allemaal nog meevalt: in mijn gemeente lopen een stuk of 50 mensen rond die de afgelopen maanden positief zijn bevonden. De corona-app gaat alleen loeien als je dichtbij een positief getest persoon bent geweest. Althans: wanneer die persoon óók de app op de telefoon aan heeft staan. Driekwart van de mensen heeft inmiddels de app nog niet gedownload, niet bekend is wie hem wel heeft gedownload en niet aangezet, en ook niet bekend is in hoeverre positief geteste mensen die de app wel hebben aangezet die na het positief testen weer uitzetten.
En dan nog een laatste opmerking: de horeca die voor een deel kilo’s boter op zijn hoofd heeft, wil nu wel akkoord gaan als de hele gemiste omzet door de overheid wordt gecompenseerd. Dat wil ik ook wel: ze houden de bier en de wijn in vat en fles en krijgen er toch poen voor! Op die manier zou ik zelfs voor altijd in corona-sluiting willen gaan.
______