Een van de voetballertjes van Ajax – ik zie enkele leden van het eerste elftal van die club hier en daar liefdevol zo beschreven: jongetjes – gaat aan het eind van het seizoen ergens anders voetballen, en gaat daar per jaar zestien miljoen euro verdienen. Ik herhaal: zestien miljoen euro verdienen. Dat wil zeggen dat hij na twee jaar kan stoppen met werken en de rest van zijn leven, nog minstens tachtig jaar, mag ik hopen, in weelde kan baden zonder iets te doen. Netto bijdrage aan de maatschappij: nul komma niks. En wie betaalt dat allemaal: uiteindelijk de brave voetballiefhebber. Zij het dan uiteraard in dit geval de buitenlandse voetballiefhebber.
Hier en daar bromt iemand iets. Maar die moet zijn grote bek houden, want voorlopig wint Ajax voor Nederland op alle fronten.
Verder wil ik me daar ook niet mee bemoeien.
Waar ik me wel mee wil bemoeien is het inkomen van Matthijs van Nieuwkerk. Want wat doet die nou helemaal? Een aantal dagen per jaar zit hij vanaf 7 uur ‘s avonds aan het hoofd van de tafel in De Wereld Draait Door, net iets meer dan drie kwartier per dag, kletst een beetje met mensen die toevallig aangeschoven zijn en rijdt rustig over de A1 van Amsterdam naar zijn woonplaats Almen – vóór tien uur thuis.
Als je instemmend knikt bij deze samenvatting, dan heb je er niets van begrepen.
Want op de dagen van het seizoen van DWDD is Van Nieuwkerk aanvoerder van een redactieploeg die elke ochtend in alle vroegte begint te werken aan de uitzending van die avond. Doel: die uitzending de inhoud te geven die ervan verwacht wordt en twee: daarbij niet laten blijken dat het elke dag weer een godswonder mag heten dat het voor elkaar is gekomen.
Over de presentator mag je uiteraard denken wat je wil, mijn kritiek is vooral dat hij te vaak koketteert met domrechts – hij zou het prachtig vinden als Geert Wilders eindelijk eens bij hem zou aanschuiven – maar hij is óók en vooral een meer dan bovengemiddeld getalenteerde en ervaren typisch Hollandse journalist, waarvan er niet zo gek veel zijn. Die bovendien bereid is voor zijn dagelijkse kunstje zeer lange en voor leken onvoorstelbaar hectische dagen te maken.
Moet dat dik betaald worden? Ja, daar mag een fatsoenlijk salaris tegenover staan. Hoeveel dat mag zijn, dat is, zoals, wanneer het goed is, het geval is met álle salarissen: een kwestie van onderhandelen.
Als ik goed ben ingelicht heeft het salaris van Van Nieuwkerk ooit tegen de 600.000 euro bedragen (procent of 4 van het voetballertje) en is al ongeveer gehalveerd. Daarvoor is ook wel het aantal shows verminderd. Ik vind ook drie ton nog een leuk inkomen, daarover geen misverstand, maar ik vind dat als een werknemer dat voor elkaar krijgt ik hem daarmee alleen maar kan feliciteren.
Ja, maar dat salaris betalen ze van onze belastingcenten!
Wat denk je dat er zou gebeuren als Van Nieuwkerk zou besluiten net als velen die hem voorgingen voor een nog hoger salaris in het zwarte gat van de commerciële omroepen te verdwijnen?
Wie betaalt zijn salaris dán eigenlijk?
Hebben jullie wel eens nagedacht waar de commerciële omroepen al dat geld vandaan halen om artiesten over te kopen? Juist: uit de inkomsten uit reclame. En wie betaalt dat? Appie Heijn, de Lidl, de fabrikanten van auto’s, het bier en de pindakaas. Geen misselijke bedragen per minuut, kan ik jullie vertellen. En waar halen die adverteerders die onkosten weer terug? Uit wat jullie betalen voor je boodschappen, toch?
Die advertentietarieven moeten natuurlijk omhoog, want dat miljoen dat Van Nieuwkerk daar zou gaan verdienen moet wel ergens vandaan komen. En daar bovenop komen dan nog de kosten van mislukte overnamen door de commerciëlen.
Waarbij nog even niet uit het oog mag worden verloren dat programma’s bij de commerciële omroepen op en heel andere leest geschoeid zijn dan die van de publieken – dit voor degenen die dat verschil niet in de gaten hebben. Humberto Tan en vooral Twan Huys zijn onder meer gestruikeld over het feit dat ze niet voldoende kritiekloos reclame maakten voor de producten van adverteerders.
Kort samengevat: een talkshow als bijvoorbeeld De Wereld Draait Door kan worden vergeleken met een journalistiek onafhankelijke krant, de talkshows van de commerciëlen horen vooral thuis in het pak reclamedrukwerk dat kleine jongetjes op zondagmorgen in je brievenbus kieperen.
Hoe dan ook: ik heb er verder geen oordeel over wanneer Van Nieuwkerk toch de stap zou wagen. Ik zou DWDD wel missen. Maar Matthijs is ook bijna zestig jaar en zal toch eens over zijn pensioen moeten gaan nadenken.
_________