Op Radio 1 wordt elke middag een fact gecheckt. Ja sorry, zo heet dat dat, blijkbaar, het gaat erom dat iemand iets beweert op radio of tv of in de krant en dat het nieuwsprogramma 1Vandaag gaat kijken of die bewering klopt. Nuttig, zou je zeggen.
Soms gebeurt het iets te gretig.
Zoals vandaag, donderdag 17 januari. Gisteravond beweerde John de Mol in De Wereld Draait Door – mooi beeld: miljonair interviewt miljardair – dat er in Nederland 5000 actieve twitteraars zijn, en dat is inderdaad weinig vergeleken bij de miljoenen die naar de meest populaire programma’s op tv kijken – miljoenen, dat wil zeggen: verdeeld over een stuk of tien twaalf zenders, natuurlijk.
Klopte dat, van die 5000 twitteraars? Ik weet dat natuurlijk ook niet, dus ik moet afgaan op wat ik op de radio hoor. Daar kwam men tot de conclusie dat John de Mol er vreselijk naast zit: elke dag is een miljoen Nederlanders actief op d’n Twitter! Maar waar hadden ze dat vandaan? Van een mij onbekende instantie die kennelijk als taak heeft te turven hoeveel mensen er (bijvoorbeeld) twitteren. En ik vermoed (dat betekent: ik weet het niet zeker) dat het een instantie betrof die dat doet om informatie te verzamelen voor adverteerders. En dan kan ik me voorstellen dat het in jouw belang is dat je die adverteerders een zo hoog mogelijk maar nog net wel realistisch aantal voorspiegelt.
Goed.
Ik twitter elke dag wel een uurtje (daarbij tik ik twee of drie tweets) en in die tijd zie ik tweets van vijftig, zestig twitteraars voorbijkomen. Over de meest uiteenlopende onderwerpen, ook nog, niet alleen over SBS6. Sterker nog: veruit de meeste tijd helemaal niet over SBS6 of enige andere tv-zender.
Zijn de aantallen tweets van ‘trending’ onderwerpen niet betrouwbaarder? Lijkt me wel een mogelijkheid om minstens een realistische indicatie te krijgen.
Op het moment dat ik dit tik is het grootste onderwerp de Brexit. Daar verzamelen we alle tweets van twitteraars in de hele wereld en dat aantal stond om half vier vanmiddag op 172.000. Gisteren waren het er zelfs bijna een half miljoen. Natuurlijk zijn dat alleen tweets. Er zijn ook wel aantallen te vinden van het aantal keren dat naar een tweet gekéken is – de meeste, buiten uitschieters als Brexit – passeren net het aantal van 1000. Hoe ze aan die ‘kijk’cijfers komen, geen idee.
En ik moet dan ook John de Mol – dat gods hand op zijn bolletje moge rusten – het voordeel van de twijfel geven (op zijn DWDDees: ‘The benefit of the doubt) en zelfs constateren dat 5000 mensen die zich interesseren voor de vraag of SBS6 het gaat redden met Linda de Mol of niet en daarover twitteren al een erg hoge schatting is. Laat staan hoe groot het aantal twitteraars over Angela de Jong is.
Want daar ging het onder meer ook om.
Zodat we toch uitkomen bij de stelling dat het leukste deel van het gesprek was, dat De Mol tijdens het gesprek Matthijs van Nieuwkerk een baan aanbood bij de campingzender. En dat je Matthijs zag denken: beste John, ik houd heel veel van je, maar als je het goed vindt blijf ik gewoon bij de publieke omroep.
Met het spookbeeld voor ogen van Jack Spijkerman, Humberto Tan en Twan Huys. Na hun verhuizing naar de commerciëlen nauwelijks meer iets van vernomen.
Zelfs niet op Twitter.