Op 7 november en 17 januari is er – in Nederland – daglicht tussen 07.47 uur en 17.00 uur, dat is 9 uur en een kwartier. Daartussen is het steeds korter en later weer langer daglicht, met als ‘dieptepunt’ 21 december, wanneer er maar 8 uur en een kwartier daglicht is.
Als een werkdag inclusief aan- en afreizen 9 uur duurt zul je dus tussen 7 november en 17 januari meemaken dat óf de ochtendspits, of de avondspits zich in het duister afspeelt, afhankelijk van de vraag op welk tijdstip je op je werk verwacht wordt. Midden tussen die data zitten de dagen waarop zowel de ochtend- als de avondspits zich in het duister afspelen.
Daar kan spelen met zomer- en/of wintertijd niets aan helpen. Als de zomertijd de standaardtijd zou worden, dan is de ochtendspits in het hartstikke duister, bij de wintertijd – die nog altijd de standaardtijd heet – is het ’s avonds al vroeg donker. Gelukkig duurt het maar ruim twee maanden, dan is alle ellende weer verholpen.
Mensen met wisselende werktijden maakt het niks uit of het zomertijd of wintertijd is. Maar in alle gevallen maakt het voor de kans op ongelukken in een van de beide (of beide) spitsen ook al niks uit: De daglengte is ontoereikend voor een normale werkdag. Bovendien is er buiten de spitsuren, in het donker dus, sprake van toenemende drukte op de wegen.
En dan mogen wij nog blij zijn: in het Noorden van Scandinavië duurt de periode met te weinig daglicht op dit moment, 27 oktober, al te kort voor een ‘verlichte’ spits, en daar is het zelfs enkele maanden lang 24 uur per dag pikdonker.
Omgekeerd: in Marokko, dat nu besloten heeft de wintertijd niet in te voeren, speelt het probleem met de spitsuren niet. Waarschijnlijk is daar de spits van geheel andere aard, maar hoe dan ook: de kortste dag van het jaar telt, zomertijd of wintertijd, precies 10 uur daglicht, ruim genoeg dus voor iedereen om bij licht naar zijn werk te gaan en bij licht thuis te komen.
En op de evenaar (bijvoorbeeld Bali) is het echt totale onzin om te spreken van zomer- of wintertijd: daar varieert de daglengte altijd een half uur per etmaal.
Dus wie problemen heeft met zomer- of wintertijd: het beste is te verhuizen naar een subtropisch of tropisch land.
Probleem opgelost.
En overigens blijf ik van mening dat ik de lange lichte zomeravonden van de zomertijd zeer zou missen als we voortaan alleen nog maar wintertijd zouden hebben.
________