Vandaag is de periode waarin de zon boven de horizon staat in Den Burg op Texel 24 minuten langer dan in Landgraaf. Dat is zo ongeveer het grootste verschil dat in de loop van één jaar optreedt. In Nederland.
Astronomen zoeken intussen naarstig naar ‘bewoonbare’ planeten in het heelal en het is niet overdreven te zeggen dat dat er misschien wel miljoenen zijn.
Maar hoeveel daarvan hebben die bijzondere eigenschap die de aarde bewoonbaar maakt?
De aarde is namelijk vooral bewoonbaar doordat wij seizoenen kennen. En die seizoenen zijn het gevolg van het feit dat de as van de aarde niet rechtop staat, maar schuin, namelijk onder een hoek van 67 graden (ongeveer) ten opzichte van de zon.
De aarde draait rond de zon en daardoor wisselt de stand van de aardas ten opzichte van het zonlicht in de loop van het jaar.
Op 21 maart en 21 september staat de aardas ten opzichte van de zon wèl rechtop, en dan hebben we de situatie die zou bestaan als de aardas het hele jaar door ten opzichte van de zon in die stand zou staan. Op 21 december heeft onze kant van de aardbol zich zoveel als enigszins mogelijk van de zon afgewend en dat merken we aan de daglengte van een uurtje of 7 met bijpassende kou.
Als de aardas rechtop zou staan was het resultaat: eeuwige lente op de breedtegraden tussen het noorden van Denemarken en de Middellandse Zee, ondraaglijke zomerhitte ten zuiden daarvan, daaronder weer een zone met eeuwige lente, rond de polen strenge winter tot vroege lente.
Zowel de flora en fauna als de mensen zouden er totaal anders uitzien als de aardas rechtop stond, zoals wellicht bij veel andere planeten; dan zou er misschien niet eens leven ontstaan zijn omdat de omstandigheden daarvoor aanzienlijk ongunstiger zouden zijn dan nu.
Wat ik merkwaardig vind, dat is dat je deze informatie, van aanzienlijk groter belang dan het antwoord op de vraag ‘Wíe is de mol?’ bij de meeste mensen volstrekt onbekend is en door de weerman dus elk jaar moet worden uitgelegd. Ook aan een twitteraar die blijkbaar amateur-klimaatscepticus is en erop wees dat het ijs op Antarctica in deze tijd toch maar mooi aangroeide; de scepticus besefte blijkbaar niet dat het daar nu winter is, de zon enkele maanden helemaal niet boven de horizon komt en alleen de pinguïns het er nog kunnen uithouden. Niettemin: Weerplaza verwacht voor McMurdo Sound aldaar deze week nog min 38 graden, hetgeen volgens die website wel goed fiets- wandel- en golfweer oplevert, maar minder geschikt lijkt voor bbq en vissen.
Vandaag dus bijna 17 uur daglicht (op Texel dan) en uiteraard 24 uur daglicht ten noorden van de poolcirkel, en maar 15 uur in bijvoorbeeld Calabrië in Italië, waar het vanavond al om half negen donker wordt, waarna wij hier mooi nog anderhalf uur in de zon kunnen zitten (als de zon door de wolken dringt, natuurlijk.)
_______