De Volkskrant windt zich in de krant van zaterdag pagina’s lang op over de ‘trollen’ (Ik had me eigenlijk voorgenomen dit soort woorden nooit te gebruiken) die de carrière van een zekere Dotan, zanger van het levenslied of zo, een duw in de goede richting zouden hebben gegeven. Oei! Heel erg! Zie je wel dat internet alleen maar vuiligheid teweeg brengt! Weg met Dotan! (Want die schijnt er zelf de hand in te hebben gehad.)
Zou het de redactie van de Volkskrant echt nóóit zijn opgevallen dat de vele lofprijzingen op sites als Zoover en Tripadvisor en noem ze allemaal maar op, wellicht gewoon, eventueel onder bedreiging met ontslag, zijn vervaardigd door het eigen personeel van de aangeprezen instellingen zoals hotels en restaurants?
Onlangs las ik de aanprijzingen op de website van een vakantie-oord op Sicilië. ‘Nooit meer naar toegaan’, cijfer 1. ‘Smerige bedden, uitslag van bedwantsen, in de omgeving is niks te doen’, cijfer 2. ‘Grofgebekt personeel, te weinig en bovendien koud eten’, cijfer 1 tot en met 3. ‘Smerig strand’, cijfer 2. Met daar tussendoor ‘Fantastisch!’, cijfer 10. ‘Heerlijk eten, vriendelijk en voorkomend personeel’, cijfer 9. ‘Prachtig zandstrand’, cijfer 10. ‘Volgend jaar zeker weer!’ Cijfer 10.
Verschil van mening moet kunnen. Maar zoveel verschil van mening riekt enigszins.
Hier in de buurt werd jaren geleden een hotel/restaurant de hemel ingeprezen op Zoover terwijl ik uit eigen ervaring wist dat zowel de leiding als het personeel volstrekt onbekwaam waren en ik er wel eens bedorven gerookte zalm had gegeten. Het hotel/restaurant kreeg zelfs een prijs van Zoover – maar na een beetje doorvragen bleek dat het personeel van de tent de gunstige recensies had gefantaseerd waarop de prijs was gebaseerd. De tent is al jaren geleden gesloten wegens onbekwaamheid van de uitbaters. (Er zitten nu bekwame mensen in.)
Dus Dotan: ga rustig je gang, je bent echt de enige niet.
Dan maar naar De Telegraaf. Die schrijft vandaag dat er 127.700 windmolens nodig zijn om Nederland van energie te voorzien na afsluiting van het gas. Op Twitter zie ik een tweet: ‘Honderdduizend te veel’, maar 27.000 is natuurlijk ook al wel. Overigens had de verslaggever van De Tel een deskundige geraadpleegd, en die had gezegd: onzin, zoveel worden het er bij lange na niet. De deskundige tweette dat gisteren ook. Maar dat was natuurlijk niet te antwoord dat bedoeld werd en dus toch dat cijfer op de voorpagina.
Als ik de NAM was zou ik wel wat geld over hebben voor dit soort sympathiebetuigingen van De Tel. (Ik bedoel hier niets anders mee dan wat er staat.)
Maar nu we het daar toch over hebben: natuurlijk is een land waar je nergens kunt kijken zonder een windmolen te ontwaren echt niet om aan te zien.
Maar hé, niemand denkt er toch aan om het eens anders te bezien en dus om niet méér energie te gebruiken, maar wel minder? Of anders? In hoeveel woningen staan niet dag en nacht de computers en de tv aan, wordt een afwasje van twee borden en twee messen en vorken toch met de machine gedraaid, wordt er drie of viert keer per dag een kwartier of twintig minuten gedoucht, worden zelfs sokken en onderbroeken gestreken, draait altijd, ook als het lekker warm is en/of waait, de wasdroger gebruikt, staan grote vriezers grotendeels leeg te rammelen, rijden we zelfs naar de plee met de auto of de elektrische fiets, vliegen we naar Thailand of Nieuw-Zeeland omdat we daar op een strand kunnen liggen, terwijl dat, vaak op loopafstand, hier net zo goed kan?
En waarom moet je op elk gewenst moment stroom gebruiken? Kun je niet wachten tot de zon schijnt, zodat je de stroom van je zonnepanelen kunt gebruiken, of wachten tot het waait?
Dus aan de slag, er is een wereld te winnen!
Deze column wordt gesponsord door het Nederlands Bureau voor Toerisme. Maar niet heus.)
_________