Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Handig aforisme dat ik per dag minimaal éénmaal te berde breng. Het schijnt van Mark Twain te zijn, maar ja, als die alles echt gezegd zou hebben dat aan hem toegeschreven wordt, dan leefde hij vermoedelijk nog.
Denk daar maar eens over na.
Hoe dan ook: de regionale krant die ik enkele maanden en voor de zoveelste keer op proef heb, heeft bedacht op 2 januari best eens haar primaire taak, namelijk het verslag doen van het nieuws in stad en land en de wereld, een dagje te kunnen laten liggen en zich eens te richten op de nabije toekomst, meer in het bijzonder die van het jaar 2018.
Vroeger was het maken van een mooie voorpagina een hels karwei, tegenwoordig is het zo gemakkelijk dat de krant er vandaag maar liefst tien, eigenlijk elf heeft, want buiten die tien die over de toekomst gaan is er natuurlijk ook de voorpagina van heden zelf, die al dat moois te melden heeft. Onder het dagelijkse, van vijf sterren voorziene motto European Newspaper of the Year, het year 2017, neem ik aan – tevens is dit een wel erg korte samenvatting die daardoor met wat kwade wil zelfs zou kunnen worden gerangschikt onder ‘fake news’. Ik meen me namelijk te herinneren dat die kwalificatie niet gaat over de kwaliteit van de krant als nieuwsmedium, maar als vormgegeven product.
Misschien dat Mark Twain hier uitkomst kan bieden: Je moet je eigen kietelen, want een ander doet het niet. Mark Twain was een Nijmegenaar, natuurlijk.
Drie van die voorspelde voorpagina’s staan inderdaad op de voorpagina, de rest op 2 en 3 en dan volgt op pagina 4 en 5 het nieuws: een reusachtige foto van de Nieuwjaarsduik in de Noordzee en geen, althans zeer weinig, nieuws van het vuurwerkfront.
‘Overal grote verschuivingen na verkiezingen gemeenteraad’ en dat is meteen een tamelijk goedkope. Maar daarnaast twee brandende kwesties: twintig jaar na de dood van Nicky Verstappen uit Heythuysen op de Brunssummerheide is er een dader gevonden. Wie de dader is of was, dat kun je natuurlijk niet zien, maar er is al een DNA-onderzoek gaande, dus dit gokje zou nog wel eens niet zo gek kunnen zijn.
Dat geldt ook voor de derde. Daar staat boven: ‘En dat is 2! Nu de Tour?’ De halve pagina wordt ingenomen door een foto van de wielrenner Dumoulin. Verondersteld wordt dat hij opnieuw de Ronde van Italië zal winnen en waarom dan ook niet meteen de Tour de France erbij gepakt? Ik heb er geen idee van, ik vind, heel ouderwets, dat de hele voorpagina aan hardfietsen besteden heel eigenaardig is, evenals het gebruik van de gevaarlijk gebleken negentiende-eeuwse woorden ‘eer’ en ‘glorie’ in het begeleidende stukje.
Dat geldt ook voor de op pagina 3 afgebeelde voorpagina van veruit de lelijkste man uit de sportwereld, die andere Verstappen, met de nogal optimistische kop er boven: ‘Wereldtitel binnen handbereik’. En nog meer sport: Fortuna-Sittard terug in de eredivisie, het bedenkelijkste staaltje wisjvoel stinking van het hele toekomst-item, als je mij vraagt, en dus ook alweer op de voorpagina.
Tot zover de sport. Maar we blijven op de lichte toer met het optreden van een ook alweer tamelijk bejaarde popgroep op Pinkpop, het niet doorgaan van de tol op Duitse wegen, dat DSM in Limburg blijft en dat er een nieuwe bisschop in Roermond komt – wat is daar het bezwaar tegen en wie zou dat kunnen interesseren? – en tenslotte het intrappen van een open deur: alsnog fusie van de gemeenten in de Parkstadregio. Let op het eufemisme dat al wat langer wordt gebruikt: ‘herindeling’.
Merk op dat het hier allemaal min of meer optimistisch nieuws betreft. De opwarming van de aarde met de bijpassende spectaculaire weerverschijnselen worden weggelaten, want wat de redactie heel goed beseft: de boodschapper krijgt de schuld van het slechte nieuws.
Het zal mij benieuwen of de krant morgen weer terugkeert naar all the news that’s fit to print’. Ook al van Mark Twain. Uiteraard.
En dan nog dit: ik wacht al een paar weken op het bericht dat het tijdschrift van 450 samenwerkende apotheken, al een jaar of twintig op de markt, genaamd Leef! bezwaar gaat maken tegen het gebruiken voor het gedeelte van de krant van diezelfde naam Leef! en dat bij gebrek aan gewicht aanzienlijk accurater Zweef! had kunnen heten.
______
De titel van die stukje is van Kees van Kooten. Op de foto’s: Leef! van de apotheken van deze maand, en Leef! van De Limburger van heden.
________