Het is ineens sterk in de mode om de mensen die ervoor dóórgeleerd hebben in een dubieus daglicht te stellen. De een twijfelt aan de cijfers, de ander wijst op de temperaturen in Canada en Siberië, weer iemand anders zegt dat hij het toch behoorlijk fris vindt buiten, dat er toch best een gletsjer te vinden moet zijn die groeit in plaats van smelt.
Ik kijk naar buiten en zie dat het sneeuwt. Voor mensen die zich nooit erg bekommerd hebben over het weer betekent dat: het is koud, het is winter, en ons waren palmbomen beloofd. Hoe komen ze erbij?
Hoe kijken die naar de dagelijkse documentaires op tv waarin je ziet hoe de koraalriffen afsterven? O, ja, dat is fake news, koraalriffen zat die wel nog leven, bovendien zijn er nu andere plaatsen waar koraalriffen ontstaan. Maar dat laten ze ons niet zien!
Dus: zonnepanelen en windmolens zijn vreselijk lelijke dingen en elektrische auto’s schreeuwend duur.
Weg met die klimaatkletskoek, het is flauwekul van weermannen die zichzelf graag in het nieuws zien, het is een nieuwe religie, het is allemaal niks.
We hebben al zo’n moeite met geloven dat de aarde geen pannenkoek is en dat de hemel niet bestaat.
Maar ik zie het helemaal anders: ik heb ook geen verstand van het klimaat en de cijfers van de klimaatdeskundigen zeggen mij ook vaak weinig of niks en ik weet wel dat er niets zo veranderlijk is als het weer.
We moeten het helemaal niet over het weer hebben, namelijk.
We kunnen het waarschijnlijk wel eens zijn over het feit, dat elke dag een roetpluim uit een vrachtwagen in je gezicht stinkt en niet gezond kan zijn en dat we, dankzij de klimaatdiscussie, nu beschikken over manieren om onze – op zich perverse – behoefte aan elektriciteit op een veel schonere en duurzamere manier binnen afzienbare tijd te dekken met twee dingen die gratis zijn en oneindig: wind en zon.
En dan nog iets.
Hebben jullie niet in de gaten dat de twijfels aan de opwarming van de aarde juist geloofspunten zijn van gekken en politieke tinnegieters? Vaak zelfs combinaties van die twee? Ik zal geen namen noemen, maar het spaart tijd als je meteen naar populistisch rechts kijkt.
Trouwens, wat zouden mensen als die aardige Friese weerman er eigenlijk voor belang bij hebben doemscenario’s op te stellen, als die niet voor het grootste deel op soliede wetenschap berusten? Al beseft iedereen die een beetje nadenkt dat voorspellen moeilijk blijft, met name wanneer het de toekomst betreft.
Ja ja, gelul van de design brillen van de grachtengordel.
Waar trouwens ook veel dieselwalm opstijgt.
______