Het desbetreffende bericht onttrekt zich nu even aan mijn waarneming, maar ik meen dat het er op neerkwam dat het idee is geopperd om bestrating van tuinen te gaan belasten.
Dat het een schier onuitvoerbaar plan is en aanleiding tot veel conflicten, dat lijkt me duidelijk.
Maar het idee erachter is natuurlijk uitstekend.
In toenemende mate valt de neerslag in de vorm van zware regenbuien. Voor de kwaliteit van de grond is het noodzakelijk dat niettemin zo weinig mogelijk regenwater wordt afgevoerd via het riool, maar de gelegenheid krijgt in de grond te zakken. Dat is trouwens ook goed voor de voorraad drinkwater in de ondergrond.
In landen met grote hoogteverschillen komen steeds grotere rampen met regenwater voor, doordat ooit gretig regenwater opzuigende heuvels en bergen ontbost zijn voor bijvoorbeeld woningbouw, waardoor de opnamecapaciteit van de grond sterk beperkt is, zo niet tot nul gereduceerd. Op de plaats waar een huis staat en de bijpassende asfaltwegen liggen kan geen regenwater in de grond dringen en het verzamelt zich dus, op weg naar zee of meer, in soms verwoestende stromen die onderweg naar beneden huizen en ook veel overgebleven vruchtbare grond meenemen.
Gemeenten in Nederland leveren grote inspanningen om regenwater weer in de grond te laten verdwijnen in plaats van het af te voeren, door aanleggen van waterbuffers, waar de regen enige tijd de kans krijgt weg te zakken.
Maar de inwoners van het land gaan steeds meer opzien tegen onkruid wieden, de eigen groente kweken, een tuin aanleggen die door groei en bloei een intieme sfeer rond het huis schept en zo het regenwater de kans geeft ter plaatse in de grond te zakken.
Steeds grotere oppervlakten van het land worden, in plaats daarvan, voorzien van een waterdichte laag. Hier in mijn buurt is inmiddels de helft van de tuinen voorzien van een bedekking met grijs grint of grote tegels, die liggen op zogenaamd ‘worteldoek’, dat het onkruid tegenhoudt – en ook het wegzakken van het water verhindert. Wat de mensen zien in die, kale, grauwe vlaktes, ik kan me er niets bij voorstellen. Een van mijn buren heeft er zelfs een compleet donkergrijs mausoleum van gemaakt. (En dat gecompleteerd met een verlichting die je vroeger alleen in wachttorens van concentratiekampen zag, maar dit terzijde).
Veel andere tuinen zijn voorzien van kunstgras, of hebben wel een bepaalde natuurlijke uitstraling, maar zijn toch voorzien van dat worteldoek.
Ja, ik weet het, de televisie, de computer, de telefoon en de barbecue slokken veel van je tijd op, en weet je hoe vermoeiend en saai tuinonderhoud is? Bovendien, probeer al die bomen en struiken maar eens uit elkaar te houden. Als je een (vroeger normale) tuin hebt klagen de buren al gauw dat de bloesems na de bloei overal heen waaien, dat het blad van je bomen en struiken hinderlijk rondslingert, dat diezelfde bomen en struiken veel te hoog en te breed worden en voor veel schaduw zorgen. Zie verder het archief van de Rijdende Rechter.
Het advies aan mensen die tegen tuinonderhoud opzien, dat het dan wellicht leuker is om in een appartement (nooit ‘flat’ zeggen) te gaan wonen kan je de middelvinger opleveren.
En daar heeft de aarde ook al niks aan.
_______