Eerst even een héél klein beetje statistiek.
Het staat vast dat de kans dat je een grote prijs wint in een grote loterij statistisch gezien gelijk is aan nul. Praktisch dan, natuurlijk moet de kans worden uitgedrukt in een nul, met achter de komma nog eens een stel nullen en dan een cijfer tussen de 1 en 9. Hoe dan ook: de kans dat je omkomt bij een vliegtuigongeluk – de luchtvaart is na de lift de veiligste vorm van vervoer – is groter dan dat je een prijs van enige omvang wint in de loterij.
De Staatsloterij kreeg voor mij een odium van verstandige zuinigheid toen ik vernam dat ze een aantal jaren lang ook alle niet verkochte loten lieten meedingen naar de prijzen. helemaal zo gek niet, vond ik; bovendien, als je dat niet wilde, dan had je die loten maar niet moeten kopen.
Nu heeft de Staatsloterij besloten om mensen die kunnen aantonen – ze zeggen zelfs: aannemelijk kunnen maken – dat ze tussen 2000 en 2008 loten hebben gekocht bij de loterij zich moeten melden, en als de loterij gelooft dat je in die tijd inderdaad loten hebt gekocht, krijg je veertig euro en bovendien een of twee loten om deel te nemen aan de volgende trekking.
Dat kost de Staatsloterij dertig miljoen, maar dat is natuurlijk een beetje onzin. Want de kans dat je wat wint op die gratis loten is, zoals hierboven al vermeld, nul. En gratis loten zijn één gratis voor de Staatsloterij: er blijven immers hoe dan ook altijd onverkochte loten over.
Bovendien: wie heeft er nu de loten die hij of zij kocht tussen 2000 en 2008 bewaard? Nou hoor ik dat ze daar niet moeilijk over zullen doen, dus ik denk dat ik zo dadelijk ook even een kansje waag, ik bedoel, wanneer win je nou ooit zelfs maar veertig euro in welke loterij ook?
(Ik heb even gekeken: er staat nog niks op de website.)
__________