Merkwaardig verschijnsel: in verslagen van gebruikers van zonnepanelen wordt steevast gemeld dat een zonnepaneel per jaar enkele procenten minder elektriciteit gaat produceren. Voor zover ik het begrepen heb, is dat gevolg van een soort slijtage. Ik merk er weinig van, waarover straks meer.
Sinds ik op 18 april 2012 vierentwintig zonnepanelen op het dak installeerde – met hulp van kinderen, vrienden en kennissen – heb ik vrij nauwkeurig het verloop der dingen bijgehouden, daarbij mede geholpen door de maandelijkse verslagen van Greenchoice en van de website slimmemeteruitlezen.nl , die allengs sneller en nauwkeuriger is geworden en nu zelfs de gegevens van gisteren in de loop van de ochtend doorgeeft, met twee cijfers achter de komma nauwkeurig.
Ik maak zelf lijstjes per maand van de productie op het dak. De omvormer is weliswaar in staat via WiFi de gegevens naar mijn pc te sturen, maar helaas weet ik niet hoe ik dat aan de praat moet krijgen. Ik noteer dus dagelijks de stand van de oude draaistroommeter die tussen de omvormer en de meterkast is geïnstalleerd.
Hoe dan ook: ik heb een scherp beeld van het verloop der dingen.
Vandaag heb ik de ‘productie’ van december 2016 mogen noteren: 112 kWh, dat is niet veel maar wel een record voor december.
Dat geldt niet voor alle maanden van het jaar; zo bracht juli 2016 ‘maar’ 733 kWh op; in juni 2014 was het 827. Maar in het algemeen zit er per jaar ongeveer eenzelfde curve in, met een maximum in juni of juli.
Twee factoren spelen natuurlijk een beslissende rol: het aantal zonne-uren en de daglengte. Een dag volle zon in december brengt maximaal 6 of 7 kilowatt op, een dag volle zon in juni of juli tot 35 of zelfs 38 kilowatt. Waarbij dan weer een derde factor een rol gaat spelen: als de temperatuur van de lucht boven de 27 graden stijgt, daalt de productiviteit weer een beetje.
Er is nog een vierde factor: sinds 2012 zijn enige bomen van de buren – een treurbeuk, een Taxus, een Robinia en een rode beuk, allemaal ten oosten en zuiden van mijn platte dak met zonnepanelen – verscheidene meters in hoogte en breedte gegroeid. Hun invloed was aanvankelijk nauwelijks merkbaar, nu is de invloed met name tussen half september en half november – de tijd dat de zon al laag staat en de bomen nog vol in het blad verkeren – steeds duidelijker geworden. De rode beuk wordt momenteel gesloopt, moet ik volledigheidshalve vermelden.
Nu de cijfers.
In het eerste volledige jaar, 2013, bedroeg de productie 5391 kWh, in 2014 daalde de productie tot 5249 kWh, in 2015 was er een flinke sprong omhoog, naar 5436 kWh, en in 2016 kwam daar... 2 kWh bij. Een recordproductie, die, gezien de bomen en de slijtage, slechts te danken kan zijn aan een toegenomen aantal uren zon.
Afgezet tegen het verbruik zou je kunnen constateren, dat ik wel eens wat zuiniger met energie zou kunnen omspringen; Van de productie heb ik 2755 kWh teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, en dus zelf 2681 kWh verbruikt. Daarnaast heb ik nog eens 5843 kWh afgenomen, en een nettoverbruik van ruim 8500 kWh is natuurlijk te veel. Ik weet hoe het komt: een aparte elektrische boiler, een grote Amerikaanse koelkast, nog een grote diepvries, een wasdroger en een elektrische ventilatorkachel in de plantenkas die de ruimte daar op minimaal plus 4 graden houdt, een aantal computers met grote mpnitoren.
Ik zie daar voorlopig geen besparingsmogelijkheden.