Hoe komt het toch dat nooit iemand Sunny Bergman tegenspreekt, terwijl toch zonneklaar is dat ze de grootst mogelijke onzin uitkraamt? Gisteravond zal ze weer eens in De Wereld Draait Door, om reclame te maken voor haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’, en daarbij liet ze onder andere beelden zien uit een ‘wetenschappelijk’ experiment met poppen, waarin kinderen – ook zwarte – consequent de zwarte pop dom en strafbaar noemden en de blanke poppen slim en braaf. Nu is die test vele jaren geleden al afgedaan als volslagen onzin, maar in DWDD maken ze het liever niet te ingewikkeld, dus niemand maakte bezwaar.
Sunny had ook onderzoek gedaan op social media – en als er iets is dat niet representatief is dan zijn het de social media – en dat alles leidde tot haar conclusie dat alledaags racisme echt iets is van blanke samenlevingen.
Ook dat werd door Matthijs van Nieuwkerk met peinzend hoofdknikken benaderd, en intussen zat de tafelheer van de dag, Akwasi, bijna te huilen omdat hij door de Sunny opgelepelde ‘feiten’ veel erger vond dan hij ooit zelf zou hebben gedacht.
Akwasi had een sterk verhelderende rol kunnen spelen in het hele verhaal. Hij is afkomstig uit Ghana in West-Afrika, en land waarvan de bevolking overwegend zwart is, maar hij woont al zijn hele leven in Nederland. Toch zal hij ongetwijfeld wel eens Ghana bezocht hebben en gisteravond had iemand wel eens aan hem kunnen vragen: Hoe zit dat in Ghana, hebben ze daar dus geen racisme, het is volgens Sunny immers een typisch blank verschijnsel? Ik weet het antwoord niet, al heb ik mijn vermoedens, mede omdat ik denk dat elke dominerende bevolkingsgroep, of die nou zwart is of blank, zichzelf de norm vindt en uitsluit wie daar niet aan voldoet.
Ik heb al vaker betoogd dat daar in principe niks mis mee is, zonder deze oerkracht zou de aarde vermoedelijk nog uitsluitend door pantoffeldiertjes bewoond worden. Beschaving is wanneer je geleerd hebt die oerdrift te beteugelen.
Maar goed, niemand vroeg Akwasi iets, en dus kunnen we de komende dagen de de documentaire van Sunny Bergman zien en daaruit leren hoe wij Nederlanders, die denken dat wij hier de norm zijn, leren hoe dat streng gecorrigeerd zou moeten worden.
_________