Het was in augustus 1960 dat ik in een bar in Spanje van een barman het voorstel kreeg eens een ‘Cuba Libre’ te proberen.
Dat bleek een politiek ingewikkelde long drink: twee vingers rhum – het was niet geheel uitgesloten dat die was onttrokken aan Cubaans suikerriet – opgevuld met ijsblokjes, een schijfje citroen en opgevuld met een van de grote symbolen van de Verenigde Staten, Coca Cola.
Politiek ingewikkeld, natuurlijk. Ik neem aan dat nieuwe bewind op het eiland Cuba onder Fidel Castro met gefronste wenkbrauwen werd bezien door het toenmalige nog vast in het zadel zittende bewind van de zeer rechtse dictator van Spanje, Generalissimo Franco (voor zijn vrienden Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo).
Hoewel Fidel zijn ware gezicht nog niet had laten zien in augustus 1960, en de Verenigde Staten pas later overgingen tot een boycot van Cuba, dat tot de Castro-revolutie een soort vazalstaat van de VS was geweest, kan Spanje niet echt blij zijn geweest met het optreden van Castro. Het Zuid-Europese land wilde maar wat graag toetreden tot de NAVO, en ook het lidmaatschap van de Europese Unie was een vage wensdroom in Madrid. Wegens het autoritaire bewind van Franco kon daar vooralsnog geen sprake van zijn, pas na de dood van de dictator kregen beide hun beslag.
Het bleek later nog ingewikkelder te liggen toen Argentinië in 1982 een poging deed de Falkland-eilanden in te lijven en Engeland zich daar gewapenderhand tegen verzette. Toen bleken namelijk ineens de meeste romaanstalige landen, dus inclusief Italië, Brazilië en Portugal, vooral sympathie te hebben voor het Argentijnse streven.
En inclusief Cuba – en toen bleek ook dat die romaanstalige wereld al die tijd ook heimelijk sympathie hadden gehad voor het Cuba van Castro, hoe extreem communistisch die zich inmiddels ook bleek te ontwikkelen.
Wat was die Cuba Libre dus? Beduidde die naam dat Cuba nu een vrij land was? Of verwees het ingrediënt Coca Cola ernaar dat Cuba dringend bevrijd moest worden van Castro?
In augustus 1960 werkte ik al bijna en jaar in de journalistiek en was inmiddels aangeland op de redactie van De Gelderlander in Nijmegen, en daar hoorde ik tot de uiterst linkse flank. Ik herinner me nog hoe ik destijds in een gloedvol betoog de collega’s tot een bedremmeld zwijgen bracht door de lof te zingen van het voor ‘de gewone mensen’ (heb je ze weer) zo heilzame sociaal en economisch systeem van de Sovjet-Unie en de overige staten achter het IJzeren Gordijn.
Bedenk daarbij dat we toen zuchtten onder het kabinet De Quay dat bestond uit drie godsdienstpartijen en de VVD en dat vooral bezig was in Nieuw-Guinea de laatste koloniale oorlog te voeren. De redacteuren van De Gelderlander hielden zich gehuld in een mistbank van sigarettenrook, vooral nog bezig met het afwikkelen van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en het vangen van kamparts dr Josef Mengele in het bijzonder; ze hadden daarbij gemakshalve al een tijdje de Sovjet-Unie in de hoek gezet waar de klappen het best konden vallen.
In die zelfde periode had zo’n beetje de halve wereld en alle al of niet officieel als zodanig bekend staande dictators zich aangesloten bij de organisatie van niet-gebonden landen, waaronder zowel Indonesië als Cuba. Niet gebonden betekende in die tijd trouwens: tegen Amerika en vóór de Sovjet-Unie.
Dus je begrijpt de verwarring toen ik dat smakelijk tinkelende glas voor mijn neus kreeg en ik op slag begreep dat ik slechts uit die verwarring kon ontwaken door er nog drie of vier te bestellen.
En o ja, Fidel Castro bleek later ook nog eens de sympathie te hebben van een heleboel coryfeeën van Nederlands links, en ik vond het vooral vertederend dat het bootje waarmee Castro voet aan wal zette op Cuba om er de revolutie te ontketenen, Granma heette, Opoe dus, en dat de Castro-partijkrant ook die naam ging dragen en nog altijd draagt.
Een Cuba Libre heb ik al vele jaren niet meer gedronken en hij heet in Nederland heel prozaïsch rhumcola. Dat ook nog.
En nu is Fidel zelf ook al dood.
Terwijl hij toch duidelijk onsterfelijk was.
________
Laatste reacties