Jean-Pierre Geelen gebruikte in zijn stukje in de Volkskrant misschien wel een wel erg sterke term om het ‘nieuwe’ Radio 1 Journaal te kwalificeren als ‘Kleutertje Luister’, ook al omdat de meeste luisteraars zich dat illustere programma van tien hele minuten van de AVRO – trefwoorden: Lily Petersen, Herman Broekhuizen – zich niet herinneren omdat het alweer veertig jaar geleden werd bijgezet in het archief, nadat het 29 jaar had bestaan. (Ja, Joop Stokkermans was er tegen het eind ook bij, maar wie kent die nog?)
Goed, Radio 1 is natuurlijk geen Kleutertje Luister, maar dat Geelen de vergelijking maakt is niet zo verwonderlijk. Sinds 4 januari wordt het programma gepresenteerd door Jurgen van den Berg, die wij ons nog vagelijk herinneren van Stand.nl. De laatste jaren waren we gewend geraakt aan duo-presentatie waar ik ook niet altijd even gelukkig mee was. Met name Lara Rense, uit de inquisitieschool van Sven Kokkelmans, stiet mij nog wel eens tegen de borst, vooral als zij domme vragen stelde of een vraag stelde waarop de geïnterviewde zojuist al antwoord had gegeven.
Maar de duopresentatie was kennelijk te duur geworden, en dus ging de NOS over op één presentator, en deed dat in de vorm van de ‘vlucht naar voren’ door in te zetten op de persoonlijkheid van deze presentator – het programma heet af en toe dan ook ‘Jurgen’.
Als we het over de persoonlijkheid hebben: het uiterlijk alsmede de kleding van Astrid Kersseboom en van Annechien Steenhuizen van het tv-journaal zijn dagelijks onderwerp van discussie (wat kan jullie immers die in de Egeïsche Zee verzopen kinderen schelen, als het haar van de dames maar goed zit) maar over Jurgen van den Berg horen we niks. En toch is hij te zien, weliswaar alleen op internet, maar toch. Jurgen is eerlijk, hij vindt dat ook maar niks en één blik is voldoende om te weten waarom: zelfkennis.
Jurgen is namelijk een struikrover (foto NOS) die bij een foute kapper in Rotterdam is geweest en naar de wereld kijkt door een grasmaaimachine. (Dat is nog eens andere koek dan Kleutertje Luister.)
Voor de rest was Radio 1 jaren geleden al enorm op de hurken gaan zitten met discussies over de aanstaande Elfstedentocht als de temperatuur onder de tien graden zakte en/of er een vlokje sneeuw was gevallen, straat-interviews met mensen die inderdaad uitspraken deden die rechtstreeks uit liedjes van Kleutertje Luister kwamen en vragen aan mensen in het nieuws waarvan het antwoord op Wikipedia te vinden zou zijn geweest, of onderdeel is van een normale algemene ontwikkeling.
Nog een opmerking en een vraag: houd eens op met het voorlezen van de ochtendbladen en het draaien van flauwekulplaatjes. Dat is de opmerking.
En dan de vraag (met inleiding). Ik hoorde vanmiddag een gast in een praatprogrammaatje zeggen dat het Radio 1 Journaal wel moet: het moet een jeugdiger publiek aanspreken en hogere luistercijfers halen. Voor het eerste moge ik verwijzen naar 3FM, voor het tweede: we hadden toch de publieke omroep om elke invloed van welke partij dan ook en al helemaal van de commercie uit te sluiten? Hoge luistercijfers zijn toch hoogstens enigszins suspect? Dat niet alle nieuws aanleiding is tot hoge luistercijfers, dat is bekend – de mensen horen nu eenmaal liever het gekwaak van RTL Boulevard over voetballers en musicalacteurs dan de ellende van Argus over misstanden in de maatschappij.
Dan maar géén advertenties, die ook nog eens voor de helft gesteld zijn in steenkolen-Engels.
Het wordt tijd dat staatssecretaris Sander Dekker de NOS op de vingers tikt: de mensen wensen een serieus nieuwsprogramma en, inderdaad, geen Kleutertje Luister.
(Maar ja, Sander is natuurlijk zelf een kleutertje. O sorry.)
________