Op het moment dat de zon doorkomt en daardoor een glimlach over mijn gezicht schuift, lees ik dat weekblad Elsevier van zijn eigenaar zijn naam moet veranderen. De eigenaar van het blad wil de naam Elsevier exclusief gebruiken voor een andere activityeit, namelijk wetenschappelijke uitgaven.
De glimlach blijft. Het is de glimlach die ik reserveer voor berichten over overtuigde aanhangers van het graaikapitalisme die daar zelf het slachtoffer van worden.
Waarna ook nog eens gezegd kan worden dat de huidige eigenaar van de firma goed gekeken heeft naar de geschiedenis van de naam Elsevier, die bijvoorbeeld te vinden is op Wikipedia:
Elsevier of Elzevier is de naam van een geslacht van Nederlandse boekhandelaars, uitgevers en drukkers van de 16e tot eind 18e eeuw. De stamvader Lodewijk Elsevier (omstreeks 1540-1617) kwam oorspronkelijk uit Leuven, vluchtte wegens de vervolging van zijn protestants geloof en opende een boekwinkel bij de Universiteit Leiden in 1580, waar hij zijn eerste boek in 1583 uitgaf. Het uitgeversbedrijf begon daar in 1592.
Bij de uitgeverij en later drukkerij verschenen invloedrijke wetenschappelijke werken. Anders dan andere uitgevers die streefden naar vooral fraai drukwerk, legde Elsevier nadruk op degelijk- en leesbaarheid van de boeken.
In totaal gaf Elsevier meer dan 2000 boeken uit, waarvan een aantal alleen in Nederland kon verschijnen wegens censuur elders.
Je zou kunnen zeggen dat de huidige werknemers, die een weekblad uitbrengen dat bijvoorbeeld nog altijd de opwarming van het klimaat ontkent, om maar eens een wetenschappelijk onderwerp te noemen, een beetje boven hun stand leven en dat de de huidige eigenaar dus gelijk heeft als hij vindt dat die naam een beetje zuiniger gebruikt moet worden.
Maar ik ben niet bang dat de huidige redactie niet in staat zou zijn een nieuwe naam te bedenken.
De naam Elsevier wordt trouwens in Italië gebruikt (‘elzeviro’) voor een literair artikel op pagina 3 van een dagblad. Misschien een ideetje?
________