Hoe is het toch zo ver kunnen komen dat Nederland nu geregeerd wordt door een partij die uitsluitend met belang van ondernemers wil dienen? Of het ontwerp van Klimaatwet van Samsom en Klaver het haalt in het parlement en of het ook daadwerkelijk zal bijdragen aan de redding van de planeet, dat staat allemaal nog te bezien. Maar één ding is duidelijk: de VVD doet er niet aan mee.
Fractievoorzitter en beoogd opvolger van Mark Rutte, Halve Zoolstra, was heel duidelijk: als we die wet aannemen gaan bedrijven weg uit Nederland die een hekel hebben aan beperkende maatregelen op milieugebied. Ze gaan dan in het buitenland helemaal los en die buitenlanders, die zijn slimmer dan wij en zeuren niet over het klimaat en halen onze bedrijven juichend binnen.
Het was wel merkwaardig dat Zoolstra zijn ‘betoog’ eindigde met: ‘Nederland wordt armer, en de wereld wordt warmer’.
Het is trouwens helemaal niet in het belang van de ondernemers en dus van de VVD dat je überhaupt gelooft dat er zoiets aankomt als een catastrofale ontwikkeling van het klimaat die uiteindelijk tot gevolg zal hebben dat de planeet aarde onbewoonbaar wordt voor de levende wezens die er nu op rondlopen. Zorg voor het klimaat is goed, als het er maar niet toe leidt dat we de maximumsnelheid omlaag gaat en goedkope kolencentrales moeten sluiten. Verbruik van energie beperken is zelfmoord, en zonnepanelen en windmolens vervuilen het uitzicht.
Hier is kortzichtigheid niet dom, maar juist een voordeel: als je zorgvuldig niet verder wilt kijken dan de volgende verkiezingen blijf je gewoon aan de macht, en breng je geen onheilstijdingen aan de kiezers. Bij de komende verkiezingen zal het gaan tussen Zoolstra en Wilders, en die zullen als om strijd roepen dat die linkse kletspraat over klimaatrampen allemaal bangmakerij is, en wie daar het effectiefst in optreedt – en natuurlijk ook de suggestie wekt dat onder de komende regering eindelijk al die zwartjes op een lekke tjoekietjoekieboot de Noordzee op worden gestuurd – die wint en gaat regeren.
Wat ze vooral zullen doen is nog eens die op radio en televisie uitgezonden speech van Joop den Uyl aanhalen. Den Uyl had het daar weliswaar niet zozeer over het klimaat, maar over het verwachte gebrek aan fossiele brandstoffen. Hij zei onder andere: We moeten beseffen met elkaar dat we niet kunnen doorgaan met het verbruik van beperkte voorraden brandstoffen en grondstoffen zoals we dat in de laatste kwart eeuw hebben gedaan. We zullen ons blijvend moeten instellen op een levensgedrag met een zuiniger gebruik van grondstoffen en energie. Daardoor zal het bestaan veranderen. Bepaalde vooruitzichten vallen daardoor weg. Maar ons bestaan hoeft er niet ongelukkiger op te worden.
Het was eind 1973, en wat is er sindsdien vooral gebeurd? Precies, van een tekort aan grondstoffen hebben we sindsdien nooit meer iets vernomen en het verbruik van aardolie, gas en kolen is verveelvoudigd, en toch bestaat de wereld nog steeds en is de enige verandering in levensgedrag geweest dat we nog nooit zoveel verspild hebben als vandaag de dag. Nou dan? Die zure socialisten hadden het toen mis, waarom zouden ze het nu bij het rechte eind hebben? Kom op, niet zo somber, het komt allemaal goed, de aarde bestaat al zo lang, die blijft nog wel even heel gezellig!
Zou het? Het kan best zijn dat ik het niet meer meemaak, maar geldt dat ook voor mijn kleinkinderen die met gemak de 22ste eeuw zullen halen?
_________
Laatste reacties