Nog altijd begrijpt eigenlijk niemand hoe dat nou zit met Griekenland. Mijn eigen beeld is op vrijwel niks gebaseerd, moet ik eerlijk toegeven; ik ben er wel eens geweest, het vasteland is één groot olijvenwoud. Je zou dus verwachten dat je overstroomd wordt met Griekse olijfolie maar in Nederlandse supermarkten moet je er naar zoeken en de kans is groot dat je het niet vindt. Olijven vind je soms wel, maar in de rest van de wereld zijn er maar weinig mensen die olijfolie en olijven lekker vinden en dus is het een exportartikel van niks. Ooit ging de Griekse staat failliet doordat de wereld ineens genoeg had van de Griekse rozijnen – en daarmee is dus de omvang en de kracht van de Griekse economie geschetst.
Of toch niet: Griekenland heeft sinds jaar en dag een van de grootste handelsvloten ter wereld, ik vind ergens het cijfer van ‘ruim vierduizend’ schepen. De handelsvloot genereert een fikse omzet, waarvan de Griekse schatkist nauwelijks iets te zien krijgt: naar schatting hebben Griekse miljardairs rond de 900 miljard euro – een keer of drie de omvang van de Griekse economie – op Zwitserse en andere buitenlandse banken staan – intussen vangen ze nog gewoon Europese subsidies voor modernisering van hun scheepswerven.
Nog een interessante factor is de Griekse staatskerk die grootaandeelhouder is van de Griekse staatsbank en ook nog eens de grootste grootgrondbezitter van het land en uiteraard ook vrijgesteld van belasting betalen. Lees dit stuk eens – als daar de helft van waar is zou je zo je spaargeld naar die arme Grieken sturen.
Maar dan lees ik een artikel in De Groene van deze week. Het is van de hand van publicist Robin Fransman die zich ‘kritisch VVD-lid’ noemt – hetgeen me, ik kan het niet tegenhouden, doet denken aan Cor van der Laak, kritisch AVRO-lid – over wiens declaratiegedrag nog geen berichten te vinden zijn, maar die er op wijst dat de Grieken geen kindertjes meer maken en dat ze daardoor in armoede worden gestort, dat wil zeggen: ze gaan nota bene met 35 jaar met pensioen, de pensioenen zijn onlangs verhoogd en nu moeten dus mensen in Estland en Portugal, die veel armer zijn dan de Grieken, voor de Griekse luiheid en graaimentaliteit opdraaien. Het hele stuk is hier te lezen. Dat gaat via Blendle, het kost 29 cent.
Mijn vraag is nu: wie van deze twee is het dichtst bij de waarheid?
Ik kan voorlopig maar één conclusie trekken: vertel mij wat u leest en ik zal u zeggen wat u denkt.
Of: het ligt er maar aan welke keuze je maak – of zeg maar gewoon: het meest in je kraam te pas komt – uit wat er zoal beschikbaar is aan officiële cijfers en artikelen in de media.
_______