Hoe meer je leest, hoe minder je ervan begrijpt. Hoe meer je van de recente geschiedenis weet, hoe minder die kennis rijmt met wat vandaag de dag gebeurt.
Ik las een lang artikel in De Correspondent, waarin verrassende feiten uit de afgelopen honderdvijftig jaar op een rijtje werden gezet. Bijvoorbeeld dat in de negentiende eeuw Griekenland ook al failliet was gegaan – niet één keer, maar vijf keer. Een van de laatste keren was de oorzaak de ineenstorting van de wereldmarkt voor... rozijnen, het voornaamste exportproduct van het land. Destijds, vandaag de dag niet meer, geloof ik. Wat ze wel exporteren, geen idee.
In datzelfde artikel wordt geconcludeerd dat het maar het beste is Griekenland alle schulden kwijt te schelden. De geschiedenis van een ander Europees land wijst uit dat dat een heilzame uitwerking kan hebben op iedereen. Dat land werden in 1953 alle staatsschulden kwijtgescholden, waarna een ongekende economische bloei tot stand kwam die tot op de dag van vandaag voortduurt. Dat land was... Duitsland; in 1953 werd overeengekomen dat de fout uit 1918 niet zou worden herhaald – de eis tot omvangrijke herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog was immers een belangrijke oorzaak geweest van de Tweede Wereldoorlog.
Aan het eind van WOI begon in Duitsland het navrante sprookje van de hyperinflatie, die ertoe leidde dat men in 1920 of daaromtrent met een kruiwagen met daarin twintig miljard rijksmarken naar de bakker sjouwde, en dan nog niet zeker was of de bakker er een brood voor zou geven.
Sindsdien weten we: het laten draaien van de geldpers is het foutste dat je kunt doen om economisch weer op de rails te komen.
Maar de Europese Centrale Bank is juist daarmee dezer dagen begonnen, Mario Draghi (kijk eens naar dat handtekeningetje van de man op je eurobiljetten) vindt dat blijkbaar in de huidige omstandigheden een heel goed idee, om gewoon een onoverzienbare berg papier te laten bedrukken dat als door een wonder 1140 miljard euro waard wordt. Daar kan zelfs Jezus met zijn broden en vissen niet tegenop.
Lees ik het goed dat de Griekse staatschuld 330 miljard is? Wat is dan nog het probleem? De berg van nieuwigheid knisperende bankbiljetten uit Frankfurt is drieëneenhalf maal zo groot. Zeg tegen Griekenland: houden jullie die poen maar en als jullie dan de grondwet zodanig veranderen zodat de Griekse reders ook eens belasting gaan betalen, dan kan Mercedes de vraag naar auto’s en Philips die naar scheerapparaten vanuit Griekenland alleen bijbenen door honderdduizend man personeel aan te nemen.
Iedereen gelukkig.
Behalve ik dus, want ik ben een pensioentrekker. Ik houd, door de broekriem aan te halen, mijn krankzinnig rijke pensioenfonds op de been, ik red in mijn eentje de alweer bonusbeurende banken door lage rente op spaargeld te ontvangen en veel rente op de hypotheek te betalen en help de bakken geld verdienende zorgverzekeraars door een dubbele premie voor de zorgverzekering te betalen.
Kan ik ook niet zo’n stapeltje gratis geld uit Frankfurt krijgen? Desnoods betaal ik de drukkosten, ik ben in een royale bui. Ik beloof dat ik er eindeloos van op vakantie zal gaan, desnoods in Griekenland, en daar op tafel de sirtaki dansend het ene schaap na het andere zal nuttigen, besproeid met zoveel retsina als jullie kwijt willen, dat ik elk jaar een nieuwe Mercedes zal kopen en tweemaal per jaar een nieuw scheerapparaat.
En je hoeft maar te kikken en ik kom over de brug om de rozijnenindustrie de helpende hand toe te steken.
Maar het kan natuurlijk zijn dat ik het allemaal verkeerd begrepen heb, omdat ik alleen maar meningen voorgeschoteld kreeg, in plaats van feiten.
Ik heb, geloof ik, momenteel vooral behoefte aan frisse lucht.
________