Deze week heb ik een beetje rondgekeken op de automarkt, op zoek naar een goedkoop tweedehandsje. Lang niet gedaan, de laatste keer dat ik een auto kocht was acht jaar geleden. Ik zie nu bijvoorbeeld dat voor een vier jaar oude Smart Fortwo met veertigduizend kilometer op de teller 5950 euro wordt gevraagd. Er staat bij dat het hier een automaat betreft. Bij informatie bij de dealer wordt langs de neus weg een niet onbelangrijk detail vermeld, namelijk dat het een halfautomaat is – een essentieel verschil voor iemand die de rechterhand niet vrij heeft om te schakelen. Geen nood: voor slechts 650 euro kan de auto worden omgebouwd naar volledig automatisch. Daarmee zijn we aangeland bij een tweedehandsprijs van 6600 euro.
En dat staat er ook nog bij dat er ook nog ‘rijklaarmaakkosten’ worden gerekend. Behalve dat dat duidelijk een woord is voor de verwende scrabbelaar, is het een duister begrip. Bij deze auto kost dat 395 euro, waardoor we dus, op een vijfje na, zijn aangeland bij de 7000 euro. Ik kan de aanschafprijs van de auto niet terugvinden, maar meer dan 9000 euro kan het niet zijn geweest. En ik maar denken dat de tweedehandshandel de prijzen flink dumpt om van de voorraad af te komen.
Maar dit grotendeels terzijde.
Ik ben op zoek geweest naar wat de rijklaarmaakkosten eigenlijk inhouden. Ik was tot nu toe in de veronderstelling dat die rijklaarmaakkosten alleen sloegen op nieuwe auto’s, maar dat klopt dus niet. Op diverse fora blijkt een levendige discussie over het onderwerp aan de gang. Daaruit blijkt onder andere dat het voor tweedehands auto’s helemaal niet nodig is die rijklaar te maken; ik veronderstel namelijk dat die auto’s over het algemeen rijklaar bij de dealer zijn ingeleverd.
Het gaat bij die bijzondere heffing van tussen de 300 en 1000 euro(!) om de garantie (van drie maanden of een half jaar), een poetsbeurt, wat benzine in de tank, eventueel nodige nieuwe banden, een nieuwe distributieriem. Alsof iemand het in zijn hoofd zou halen een auto te kopen zonder garantie, volledig bemost en beschimmeld, met een lege tank, kale banden en een kapotte distributieriem. (Tussen haakjes: in een Smart zit een distributieketting en geen riem.) (Nog eens tussen haakjes: een ongepoetste auto kan uitstekend rijklaar zijn. Mijn eigen wagenpark is daarvan het schrikwekkende bewijs.) Ja, zeker kun je een auto in die toestand krijgen: bij een louche handelaar. Maar daar wil een eerzame merkdealer toch niks mee te maken hebben?
De Consumentenbond is nu een door mij uiteraard van harte ondersteunde actie begonnen tegen de rijklaarmaakkosten. Niet dat het veel zal helpen: dan gaan die kosten voortaan gewoon in de prijs waarvoor je de auto kunt aanschaffen.
Volgende keer in onze rubriek ‘leuke scrabbelwoorden’: de rijonklaarmaakkosten.
_______