De zon komt net door en het wieltje in de ouderwetse meter die de productie van de zonnepanelen op het dak registreert komt, enigszins moeizaam, op gang. Dus het ziet er naar uit dat we vandaag de mijlpaal van 47141 kWh gaan bereiken, dat wil zeggen: dat de panelen sinds 1 april precies vierduizend kWh hebben geproduceerd. Dat is, zou je kunnen zeggen, de productie van de iets verlengde zomer van 2014, of eigenlijk: het ‘zomerhalfjaar’, want het zijn 182 dagen. Een productie van 22 kWh per dag gemiddeld, ongeveer één kilowatt meer dan wat we gemiddeld verbruiken.
Sinds 18 april 2012 hebben we dus 14000 kWh geproduceerd.
Tevens staat de productie van het hele jaar 2014 nu op 4916 kWh, dus op ongeveer 400 kWh onder de productie van vorig jaar. Hoewel eenzelfde productie als vorig jaar nog haalbaar is, zal dat op het nippertje zijn, denk ik. Vorig jaar leverden de rest van oktober plus november en december precies 400 kWh op.
Wat brengt dat allemaal op, in geld? Tegen de huidige prijzen levert de huidige jaarproductie iets minder dan 1100 euro op en dat zou betekenen dat de afschrijving van de panelen geschat moet worden op zeven jaar – nou vooruit: acht jaar. Maar het schijnt dat de energieprijzen de komende tijd zullen dalen, dan verandert de zaak weer.
In ieder geval kost onze energie (gas en elektriciteit) momenteel nog ongeveer 180 euro per maand gemiddeld, tegen 308 toen we nog geen zonnepanelen hadden, en dat is, gezien het grauwe uitzicht dat het pensioen de komende tien (10!) elk jaar een paar procent minder aan koopkracht oplevert, een klein beetje meer lucht.
Ik zag dat een Landgraafse firma bij een huis hier in het dorp een nieuw (schuin) dak had aangebracht, waar geen pannen meer aan te pas komen maar waar de zonnepanelen als ‘dakpannen’ fungeren. Goed idee, ziet er ook prachtig uit.
_______