Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in ontwikkelingen in de journalistiek, dan meld je je uiteraard vandaag nog even bij Blendle. Geen verdere adressen nodig, tik dat woord in je browser en je krijgt direct een link naar die site.
Het bestaat al langer: betalen per artikel uit de pers; bij de The New York Times bijvoorbeeld, mag je negen artikelen per dag gratis lezen, maar bij het tiende artikel krijg je een rekening en dan moet je ingewikkeld met de creditcard gaan betalen. Dan haak ik dus af en kijk ik of The Guardian, of The Frankfurter Allgemeine, of The Times, dat artikel ook hebben – sommige van die kranten hebben daarvoor een contract met de NYT. The Washington Post is helemaal over op betalen, meen ik. Voor de rest gaat het iets ouderwetser: ik heb de Volkskrant doordeweeks op internet en ‘s zaterdags op papier, en dat laatste moet alleen al omdat ik het Volkskrant Magazine op internet met geen mogelijkheid openkrijg.
Ik zie nu dat Blendle dat Magazine wel zichtbaar maakt. Zuur natuurlijk, dat je voor een blad waarvoor je al betaald hebt, nog eens moet betalen. De bedragen die Blendle rekent zijn niet hoog, niettemin kan een gretige krantenlezer in een koud, winderig en regenachtig weekend heel wat euro’s weglezen. Maar ja, je moet het al heel bont maken voor je beseft dat je goedkoper uit was geweest als je even naar de kiosk in een naburig spoorwegstation was gereden. Dat is hier acht kilometer vandaan, dat kost je dus alleen al een euro of vier, vijf aan autokosten. En in Heerlen hebben ze een beperkte keuze: alleen de Nederlandse landelijke en regionale kranten plus The Times, twee Italiaanse kranten, een heel stel Turkse en Servische kranten, één Russische en een paar Vlaamstalige. Misschien Le Monde (ik zou het even moeten gaan bekijken) Bild en de Süddeutsche. En dan loop ik ook nog het risico dat ze op zijn, tegen de tijd dat ik wakker ben.
Blendle heeft een groot voordeel op alle andere pogingen: alle Nederlandse kranten en tijdschriften kun je er raadplegen. Alexander Klöpping, die er een van de peetvaders van is, belooft intussen dat ook buitenlandse kranten binnenkort aan bod zullen komen.
Nou goed. De website slaat een beetje de toon aan van Alexander zelf, die graag voor de eenvoudige internetter neerhurkt en Matthijs van Nieuwkerk geduldig bij het handje pakt en rondleidt en net zo lang uitlegt tot het allemaal gesnopen wordt. Ik zou het ook zó kunnen zeggen: het is een website geworden waarin het gemakkelijk navigeren is, als je binnen vijftien seconden het artikel sluit, hoef je het niet te betalen en als het je na lezing niet bevalt, ook niet.
Bij DWDD, waar Blendle geheel gratis een advertorial kreeg, lag op tafel heel gezellig een groot aantal van de bladen waarvan de inhoud voortaan op Blendle te vinden is.
En eigenlijk wil ik dus liever dat hele papieren pakket gewoon door de brievenbus. Ik beloof niet dat ik alles zal lezen. Ik wil ook alleen betalen voor wat ik lees en ik zal eerlijk tellen en daarna het verlezen bedrag opsturen. Ik weet zeker dat ik meer lees dan ik op Blendle zou doen.
Ik vind het een geweldige uitvinding, echt waar, maar – en dat is misschien heel persoonlijk – het blijft toch behelpen, de krant op internet. De Volkskrant, die ik dus doordeweeks digitaal heb, lees ik dan maar zeer ten dele (het meeste nieuws staat trouwens op de website) de veel dikkere papieren zaterdagkrant daarentegen spel ik bijna helemaal uit – gewoon omdat die met een elegante ‘flats’ in de bus valt en overal mee naartoe genomen kan worden.
Dat kan met Blendle ook, hoor ik al roepen. Ja, ik ben daar gek, ik ga de krant toch zeker niet zitten lezen op het schermpje van een tablet, of nog veel erger: op een telefoon.
Op mijn 24 inch monitor gaat het nog net redelijk goed. En die zit vast aan een computer die ik niet kan meenemen naar de tuin.
Niet eens zou wíllen meenemen naar de tuin.
_______
Laatste reacties