Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Ook alweer eentje van Mark Twain – als de oude Mark echt alle aforismen die aan hem worden toegeschreven heeft bedacht, dat zou hij nog een leven moeten zijn. Aan de andere kant: waarom zou je precies willen weten wie welk aforisme op zijn naam heeft staan, het gaat om de inhoud en niet om de omslag.
Sommige voorspellingen betreffen het verleden en ook dan is het lang niet eenvoudig om de plank niet mis te slaan.
Zo hoorde ik net op de radio een woordvoerder van de organisatie Wolven in Nederland een prachtig betoog houden waarin hij de conclusie afhield dat er nóg een wolf in Nederland is; hij maakte de alternatieven zo onaantrekkelijk dat de luisteraar automatisch koos voor het minst erge nieuws, namelijk dat er dús weer een wolf is gesignaleerd.
Dat is namelijk niet het geval, er is alleen een dood kalf gevonden. Dat kan het werk van een wolf zijn, omdat een wolf na het doden van zijn prooi de ingewanden eerst even netjes gesorteerd terzijde legt (als toetje, neem ik aan) alvorens aan de kalfsentrecotes te beginnen. Dat was bij dit kalf niet gebeurd, de ingewanden hingen er alleen maar uit. Verder had het kalf geen oormerken, hetgeen er op duidde dat het hier wellicht een miskraam betrof, waar dan weer een ander dier, noem eens wat, een zwerfhond aan gezeten zou hebben.
Dat laatste is te onsmakelijk. Het was dus een wolf die wel gesignaleerd, maar niet gezien is.
In hetzelfde bulletin het bericht dat de afdeling afluisteren van de Amerikaanse NSA een telefoongesprek van twee kopstukken van Al Quaida heeft afgeluisterd, waarin die twee gezellig converseerden over een aantal geplande aanslagen op het spoorverkeer in Europa. Dat is allemaal al een paar weken geleden en sindsdien worden in Duitsland de spoorwegen (ik schat zeker tien- of twintigduizend kilometer) nauwlettend in de gaten gehouden, inclusief tunnels en bruggen. In die twee weken is er nog niks bijzonders gemerkt.
Dit hele bericht is te toevallig.
De NSA zou dus hebben toegegeven of minstens bewust gelekt dat er een dergelijke dreiging is. Vorige week waren er al vergelijkbare berichten over aanslagen op ambassades in Jemen, die ook al niet doorgingen. Maar de NSA ligt onder vuur omdat die zo ongeveer iedereen in de hele wereld afluistert en mails meeleest. Daarom denk ik dat gepast wantrouwen voor de hand ligt: als zo’n voorspelling toevallig ook nog eens zou uitkomen, dan bewijst de NSA in één klap dat ze wel degelijk een organisatie is die het beste voor heeft met de mensheid. De wens is de vader van het lek.
Maar het kan natuurlijk ook zijn dat dat telefoontje van die twee tulbanden een doodgeboren kalf zonder oormerken is.
De schaduwzijde is uiteraard dat als ook deze dreiging niet uitkomt, dan zal de NSA de volgende keer die herdersjongen zijn die tot tweemaal toe riep dat een wolf zijn kudde bedreigde. Het bleek een grapje – toen de derde keer de wolf wel degelijk toesloeg bleef hulp uit. De herdersjongen was immers een grappenmaker.
Daar is volgens mij ook een aforisme over gemaakt.
Maar ik kom er even niet op.
______