In de categorie ‘fantasieweerberichten’ is de grote winnaar deze week ongetwijfeld Meteo Consult, die voor woensdag zelfs een record, wat zeg ik: een alltime high voorspelde: misschien wel 38 graden, en mogelijk zelfs 39, waarmee dan meteen dat vermaledijde record dat al op 38.6 staat sinds 23 augustus 1944, er eindelijk aan zou gaan.
Ook gisteren zou de 30 graden al bereikt worden, en aan die voorspelling deed vrijwel iedereen mee, ook het meestal nuchtere en gematigde Weerplaza. Dat zou gebeuren in Zuid-Limburg, maar hier was het gistermiddag nog net geen 25 graden en toen het begon te regenen, zakte de temperatuur tot onder de 20. In de loop van de avond werd het weer 24, en vanmorgen was het 19 graden, en inmiddels al 23, dus het zou vandaag wel eens 30 graden kunnen worden, alhoewel een dikke wolkenband uit Frankrijk komt aankarren, dus ik voorspel maar liever niks.
Meteo Consult tast dus de waarde van de eigen voorspellingen aan door zijn geklets – dat record uit 1944 staat niet voor niks al bijna zeventig jaar op 38.6, waarbij, bij mij althans, twijfels beginnen te rijzen aan die thermometer in Warnsveld die de temperatuur registreerde.
Wat me vooral stoort in de voorspellingen, dat is dat het lijkt of het een sportprestatie is. ’34 graden haalbaar’, ‘volgens de huidige berekeningen werkt alles optimaal mee om een voor Nederland zeldzaam hoge temperatuur op de thermometer te krijgen’, ‘landelijke warmterecord in gevaar’, ‘het enige dat roet in het eten zou kunnen gooien, zijn onweersbuien’. Alsof wij bij het bereiken van een idiote recordtemperatuur hossend in oranje en rood-wit-blauw de straat op gaan, terwijl je de hitte alleen maar stilletjes in een koele kelder kunt uitzitten. ‘Houd ramen en deuren gesloten. Luister naar de radio. Leg bij luchtalarm de zandzakken voor de deur’.
Een en ander is het toppunt van toch al bestaande meteorologische onzin. Al enkele jaren bekijk ik dagelijks de langetermijnverwachtingen. Die strekken zich uit tot twee weken, en nog nooit, maar dan ook nog nooit is die verwachting ook maar enigszins uitgekomen. Een patroon dat je vaak terugziet: eerst wordt voor de tweede week zeer goed weer verwacht. Nog diezelfde avond wordt de verwachting bijgesteld: langdurige regenval, de hele week. De volgende dag: nee, er zitten een paar leuke middagen bij. Naarmate je dichterbij komt veranderen voortdurend de verwachtingen en zelfs tot de dag zelf is er een levensgroot verschil tussen de verwachting enerzijds en wat je uit je raam ziet anderzijds.
Je kunt tegenwoordig inderdaad voorzien of je de barbecue kunt aansteken, vanavond. Raadpleeg de regenradar. Die toont ook regenbuien, als die de grond niet bereiken. Dat is dan meegenomen. En voor de rest: de natte vinger, een blik op het zwerk en een beetje ervaring zijn vaak betere voorspellers.
Maar ik geef toe: niet voor over twee weken.
_________