Net op het moment dat ik denk: wat loopt het tegenwoordig toch allemaal lekker vanzelf met de computer, de laptop, de e-reader, de smartphone en nou vergeet ik vast nog iets, kom ik op het onzalige idee om bij bol.com een e-book aan te schaffen, en wel het nieuwe boek van Khaled Husseini, And the Mountains Echoed. Tot mijn spijt zie ik dat het net zo duur is als de Nederlandse papieren vertaling, maar ik zou verder niet weten waar en hoe ik het goedkoper zou kunnen krijgen – bij Amazon hebben ze uitsluitend e-boeken voor hun eigen Kindle e-reader, bol.com verkoopt alleen boeken voor alle andere apparaten waaronder mijn Sony. Sterker nog: mijn Sony kan ook geheel zelfstandig naar internet en daar staat als ‘boekhandel’ genoteerd, jawel: bol.com.
Ik bestel en betaal dus het boek en krijg de link waarmee ik het kan downloaden. Over vijf minuten zit ik ver weg, tussen de Afghaanse pagina’s van Husseini.
Het lukt niet, of wel, maar ik download alleen een onbegrijpelijke boodschap. Iets mis gegaan. Ik probeer het nog eens. Ik krijg de boodschap dat de desbetreffende titel al in mijn bibliotheek is opgenomen. Nog eens geprobeerd en nog eens. Helemaal vooraan begonnen. Zelfde resultaat.
Ik moet ineens sterk denken aan 2002, toen ik een schimmig digitaal conflict had met KPN, dat zich een jaar lang voornamelijk telefonisch voortsleepte.
Maar ja. Toch maar gebeld met bol.com. De jongeman die ik aan de telefoon krijg vraagt: is dat een Engelstalige boek? O nou, dat gaat iets minder snel. Probeert u het over een uurtje nog eens. Ik probeer het na een uurtje nog eens, geen resultaat. Daarna is het bedtijd.
De volgende morgen eerst geprobeerd te downloaden. Zelfde resultaat. Weer bellen. Andere jongeman. O, dan zal er wel iets mis zijn gegaan. Ik maak voor u een cadeaubon aan, dan kunt u het boek opnieuw bestellen. Zo gezegd zo gedaan: geen resultaat.
Ik snuffel een beetje rond in de e-reader en op internet. Installeer Adobe Digital Editions. Dat blijkt te betekenen dat ik alle boeken die in mijn e-reader heb zitten ga wissen, dus dat kan de bedoeling niet zijn. Kortom, ik kom er niet uit. Ik snap trouwens ook niet dat ik de laatste tijd diverse boeken heb gekocht (bij andere firma’s) die zonder probleem te downloaden waren.
Ik bel dus weer met bol.com en krijg nu een mevrouw aan de lijn. Ik deel mee dat ik afzie van de bestelling en dat ik mijn geld terug wil. ‘Dat doen wij nooit met e-boeken,’ zegt ze, op geruststellende toon. ‘Bovendien zie ik dat u het boek al tweemaal hebt gedownload.’ Betrapt! Ik heb zelfs veel vaker het boek gedownload, alleen stond er niks leesbaars in. Wat moet ik nu doen, vraag ik haar. ‘Ik zal u doorverbinden met de technische afdeling.’
Daar aangekomen speel ik de obstinate kaart. ‘Ik wil gewoon dat boek nu kunnen downloaden, en anders mijn geld terug.’
‘Meneer,’ herneemt de geduldige jongeman. ‘U moet even iets installeren. Als u nu even een half uurtje heeft dan zal ik u door de procedure leiden.’ Ik laat een verbijsterde stilte vallen. ‘Ik heb geen half uur de tijd,’ zeg ik, en verbreek de verbinding.
Een huisgenoot die iets handiger is dan ik op ICT-gebied heeft een tijdlang meegeluisterd en is naar zijn kamer gelopen.
‘Ik heb dat boek even voor je gedownload. Uit Thailand.’ En geeft me de link naar een internetsite waar je de gehele wereldliteratuur zonder installatie van een half uur en bovendien gratis kunt downloaden. Illegaal, strafbaar, cybercrimineelgewijs riskant, en ik zal er ook spaarzaam gebruik van maken.
Blijf ik zitten met één vraag: verkoopt bol.com wel eens een e-boek, als de beveiliging tegen illegaal kopiëren zo ingewikkeld gemaakt wordt?
Intussen een nieuw probleem: ik heb twee Twitter-accounts. Ik krijg de boodschap dat een van de twee gehackt is en dat ik een nieuw wachtwoord moet invoeren. Het andere account staat standaard ingelogd. Ik probeer daar uit te loggen, dat lukt niet. Dus als jullie van @LGkoerier oneerbare voorstellen krijgen: ga er niet op in.
De behulpzame ICT-er slaapt nog (hij gamet ’s nachts), maar ik heb alweer een karweitje voor hem.
________