Kinderen moeten op de basisschool bewust worden gemaakt van de kwalijke gevolgen van zonneschijn. Daarom moeten ze op school ook leren smeren met zonnebrandcrème, net als leren tandenpoetsen. Anders gaat huidkanker epidemische vormen aannemen.
Dat zegt dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie, geciteerd door de Volkskrant (en door mij gecorrigeerd wegens krom Nederlands.) Zij heeft de stichting Sunwiser opgericht die lesmateriaal heeft ontwikkeld dat scholen gratis kunnen downloaden via onder meer de website smeerjein.nl. Zo wil Ultee de kwalijke gevolgen van de zon op de huid onder de aandacht te brengen.
Geen woord over het veel dringender feit dat kinderen op de basisschool moeten leren lezen schrijven en rekenen – tanden poetsen en zorgen dat je niet verbrandt door de zon, daar gaan de ouders over. Denk ik zelf.
Voor de zon behoeven de kinderen eigenlijk niet eens gewaarschuwd te worden. Ze hebben het zelf al instinctief aangevoeld en blijven, zowel wanneer het giet als wanneer de zon schijnt, stilletjes achter de monitor van de computer, de laptop of met de tablet op schoot zitten. Dokter Jetske bemoeit zich daar niet mee, hoewel het beeldscherm natuurlijk wel gevaarlijke straling uitzendt en je van de laptop en de tablet kachelbenen krijgt.
Ook regardeert haar de omstandigheid niet dat kinderen veelal door druk stadsverkeer moeten in de bakfiets of in de auto, waarbij het fijnstof en kwalijke uitlaatdampen in elke gewenste en ongewenste hoeveelheden de tere kinderziel bedreigen.
Is ook goed, van haar uit gezien. Wie onderzoeksarts cosmetische dermatologie is heeft wel iets anders te doen, bijvoorbeeld, zoals blijkt uit haar activiteit met lesmateriaal – dat ze niet heeft gemaakt maar ontwikkeld – en dat er rechtstreeks toe leidt dat de kinderen bij hun moeders gaan smeken om dure zonnebrandcrèmes windkracht 80.
En waarmee als nuttig bijproduct in de nog altijd tere kinderziel wordt ingeprent dat de zon iets vreselijks is dat je tot elke prijs moet zien te mijden.
In hetzelfde stuk staat dat per jaar in Nederland negenhonderd mensen sterven aan huidkanker. Dokter Jetske maakt geen onderscheid tussen jong en oud, maar 900 is nog geen zeven per duizend sterfgevallen. Ik wel best meegaan in de gedachte dat elk sterfgeval er een te veel is, maar dit valt mij nog alleszins mee.
Intussen zijn Jetske’s aanbevelingen al een gepasseerd station: kijk eens op de stranden als de temperatuur daar ooit weer boven de twintig graden zou komen: kinderen geheel gekleed – ook met het oog op eventuele pedofielen – een zonnehoedje op en een zonnebril (o gruwel) en bij voorkeur onder een parasol of een windscherm.
Arme kinderen.
Een volgende keer zal ik mijn licht laten schijnen over de spectaculaire gevolgen van vitamine D-gebrek door te weinig blootstelling aan zonlicht.