In een half uur tijd drie elkaar uitsluitende nieuwsberichten. Joop van den Ende, die in Nederland aanzienlijk meer macht heeft dan Willem Alexander, beslist in het NOS Journaal dat het Koningslied van John Ewbank gewoon het Koningslied blijft en heeft daarbij een passende enquête: 60 procent is veur, 40 procent is teuge. Hij krijgt steun van René Froger, een vriend van Willem Alexander, die vindt dat je niet zo moet zeiken (ik vat zijn verklaring kort samen). Huiswerk: lees de tekst van Frogers hit ‘Een eigen huis’ er eens op na.
EenVandaag heeft ook een enquête gehouden, daarin vindt 82 procent dat het lied van Ewbank niks is.
RTL Boulevard heeft een geheel eigen lied, met een gejatte melodie. (Die van Ewbank lijkt ook gejat.) Niettemin heeft Winston Gerschtanowitz zaterdag nog een door Ewbank gedraaide gehaktbal gegeten, ik verzin dit niet. Ik neem aan dat de enige manier voor een commerciële zender om iets over te houden aan de erfopvolging een eigen Koningslied is. Voor Beatrix.
Ik zing intussen het Lied van de Gevallen Koning voor Bram Moszkowicz, door wiens aad’ren advocatenbloed stroomt.
Wat nog meer? O ja, de hele discussie heeft geleid tot één echt verlies: het stilgevallen Twitteraccount van Nico Dijkshoorn, die vrijdag nog twitterde dat hij vond dat Ewbank zachtjes gestenigd moest worden. Typerend voor de hele discussie is dat tot en met Ewbank niemand begreep dat dit een ironisch bedoelde opmerking was van iemand die het verder geen bal kan schelen, koning of geen koning, lied of geen lied.
En ik sluit me naadloos bij dat standpunt aan.
Wat er op 30 april ook gezongen wordt, ik zing niet mee. Waarom niet? Ik kan niet zingen en ik ben republikein en ik heb een hekel aan kuddegedrag – dat lijkt me voldoende om me op 30 april afzijdig te houden.
Nog een beter argument: volgens de thans ter beschikking staande weersverwachtingen regent het die dag veelvuldig, bij een temperatuur van een graad of 14 en een matige Zuidwestenwind. Ik kijk wel tv hoor, ik zit namelijk steeds verlegen om leuke onderwerpen om ironisch over te doen.
Eindelijk regen. Rorate, coeli de super! Et nubes pluant justum. Zo luidt de lijfspreuk van Hendrik-Jan de Tuinman. En door daar sluit ik me bij aan.
Tussen haakjes: waar is de Dichter des Vaderlands eigenlijk gebleven?
______