Het gaat hier natuurlijk wel erg vaak over vroegâh. Maar je moet maar rekenen dat bij mij inmiddels de verhouding tussen verleden en toekomst neerkomt op ongeveer 8:1, dus daarmee hoop ik iets meer begrip te kweken. Mijn oude Volvo doet dat ook: die loopt dan ook zelf ook 1 op 8. Bovendien doe ik toch gewoon waar ik zelf in heb.
Vroeger dus, bestond de radioreclame uit dwingende boodschappen van de kleine ondernemer aan de nog kleinere consument. ‘Maggi tomatensoep, je krijgt er nooit genoeg van.’
Tegenwoordig is radioreclame vrijwel volledig gericht op kleine ondernemers, en bestaat uit twee delen: boodschappen, soms in volkomen onbegrijpelijk in huisvlijt vervaardigd Engels, over iets met ICT of met printers: ‘Honderdzestigduizend offertes printen zonder inktpatronen te wisselen!’ of zoiets.
En dan zijn er tips waarvan je zou verwachten dat ondernemers er meteen achteraan zouden gaan, omdat ze verdoken oproepen tot belastingontduiking inhouden; als er één ding is waar ondernemers gek op zijn, dan zijn het methoden om de fiscus te tillen. Er is zelfs een aparte uitdrukking voor in het leven geroepen: het is geen ontduiking, maar ontwijking.
Maar ondernemers zijn behalve inhalig ook enorm slim, die trappen nergens in. En dus wordt Tom de Ridder in stelling gebracht. ‘Tom de Ridder hier, van de MKB tankpas…’ Maar ook Tom kan het niet helpen: hij roept ons al een jaar of drie (gelukkig met adempauzes) soms wel een keer of zes per dag toe dat MKB’ers (MKB: Midden- en Kleinbedrijf) de MKB tankpas moeten aanschaffen, zodat ze voortaan alle BTW op brandstof terug kunnen krijgen, zonder er een pink voor te roeren. Maar ik denk dat die pas niks voorstelt. Ik bedoel, zoveel MKB-ers zijn er in Nederland toch niet dat je na drie jaar wanhopig schreeuwen op de radio nog altijd niet iedereen dat ding door de strot hebt geduwd?
Het ligt er misschien aan dat deze radioreclame ook wordt gehoord door mensen die gewoon BTW moeten betalen voor hun benzine, maar hoe dan ook: Tom de Ridder, die werkelijk zo schijnt te heten, is in die tijd uitgegroeid tot een van de meest gehate Nederlanders. Mede omdat hij het de laatste tijd ook bij de doelgroep verbruid heeft, door in de wanhopige aanprijzingen zelfs een verwijtende toon aan te slaan.
Al vanaf het begin was ik van plan eens een kritisch geluidje te laten horen over Tom en zijn tankpas, maar pas dezer dagen drong het tot me door dat intussen half Nederland zich spontaan brakend over een teiltje buigt zo gauw Tom op de radio komt. En dat leidde ertoe dat we begin deze week ineens die vermaledijde tankpas hoorden aanprijzen door een vrouw die probeerde de flemende toon aan te slaan die hoort bij het etaleren van de voordelen van betaalde seks. Ze noemde Tom nog wel, die was namelijk zijn stem kwijt – wat dat nog met die tankpas te maken had, dat ontging me, maar ik luisterde ademloos. Helaas was het snel over, en kregen we Tom weer te horen. Eén dag met een timide stemmetje zodat je kon horen dat hij nog niet geheel hersteld was, maar op de goede weg, en ondanks zijn handicapje het aanprijzen van de tankpas niet kon laten. Een dag later was hij helemaal op stem en begon hij weer met zijn verhalen over een maandelijke factuur die zo de boekhouding in kon, nu ook voor ZZP’ers die kennelijk hadden gedacht dat die pas alleen maar bestemd was van hun grote broers bij het MKB.
De stand is nu dus dat we ondanks de storm van kritiek nog geen steek verder zijn gekomen, maar dat nu vermoedelijk een ijzeren wet van de reclame in werking is getreden: maakt niet uit wat ze zeggen, als de naam er maar in komt. En die naam is die van Tom de Ridder.
Tip voor Tom: probeer het eens in Chinezen-Engels, misschien helpt dat. The MKB tankpass, every month a facture you can put so in your bookholding. Guaranteed fiscusproof.
Moet jij eens opletten.
______