Vandaag voor het eerst sinds dagen weer eens kunnen noteren dat ik 2 kWh meer heb teruggeleverd dan ik heb gebruikt. Dat was in de zomer een zeldzaamheid, toen sloot ik de meeste dagen af met een ‘batig saldo’ van de zonnepanelen met vaak dubbele cijfers. Maar sinds 21 september is het pas de derde keer dat er van de dagelijkse productie wat overblijft, en het totaal daarvan is een schamele 13 kWh, en het zal ook wel de laatste zijn geweest tot, naar schatting, begin maart, dat ik überhaupt een overschot kan melden.
Je kunt het ook positief zien. De zonnepanelen hebben sinds 21 september 253 kWh geproduceerd, met een minimum van 3 kWh op 6 oktober en een maximum van 21 kWh op 1 oktober. Gisteren, een redelijk zonnige dag, kwam ik niet verder dan 18 kWh, en dat is de schuld van de buren.
Niet meteen beschuldigen en anders formuleren: de dalende opbrengst wordt niet alleen beïnvloed doordat het snel later licht wordt en de zon ook steeds lager boven de horizon staat, maar vooral door de bomen van een aantal buren, te weten een taxus, een robinia, een bruine beuk, een gouden regen en een treurberk, die allemaal tussen de vier en vijftien meter hoog zijn en tussen de zonnepanelen en de zuidelijke horizon staan. Complicatie is dat de bomen nog helemaal in het blad zitten. Op het moment dat ik dit schrijf, kwart voor negen, staan acht van de 24 panelen volledig in hun schaduw en dat drukt de productie. Feitelijk komt die pas na half twaalf helemaal op gang.
Wat daaraan te doen is? Niks, neem ik aan.
Een groot voordeel van deze toestand is dat we mogen aannemen dat het begin maart, over vijf maanden, weer volledig juichen geblazen zal zijn, ook al omdat er dan géén blad aan de bomen zit. En dat ik jullie voorlopig niet zal vervelen met stukjes over mijn dak.
Tot slot nog een paar cijfers: sinds 18 april hebben de panelen 3615 kWh geproduceerd en hebben we 1969 kWh afgenomen van Greenchoice. Teruggeleverd 2176 kWh, waardoor je kunt uitrekenen dat we, om het huishouden draaiend te houden, 3408 kWh hebben verbruikt. dat is, geëxtrapoleerd naar jaarverbruik, 7068 kWh. Daar komt van de winter ongetwijfeld het winterverbruik nog bij, zoals door langer het licht aan en vooral: verwarming in de plantenkas bij temperaturen onder 4 graden. Gezien het feit dat we vorig jaar nog 8500 kWh verbruikten, toont dus aan dat bezuinigingsmaatregelen ook een rol hebben gespeeld.
Tot nu toe is de gebruikte stroom geheel van het dak gekomen.
Het aanschaffen van zonnepanelen blijft aan te bevelen, wil ik maar zeggen.
______