Onwillekeurig moest ik gisteren, kijkend naar het debat over de wijzigingen in de begroting 2013, denken aan Joop den Uyl. In de jaren dat hij een belangrijke rol speelde in de Nederlandse politiek deed voortdurend in De Telegraaf en andere roddelbladen het verhaal de ronde dat, o schande, deze socialistische politicus een tweede huis had in Belgisch Limburg. In de loop van de tijd veranderde het ‘tweede huis’ zelfs in een ‘vakantievilla’.
Het rare was natuurlijk dat Den Uyl, ondanks die riante vakantievilla, op vakantie altijd in een zielig tentje in Portugal verbleef. Maar dat was een onbelangrijk detail: het ging erom dat deze socialist mede namens zijn kiezers stikjaloers was op hardwerkende Nederlanders. Zijn doel was hen via de belasting uit te kleden en de opbrengst, voor zover niet in eigen zak, te steken in leuke projectjes voor werkschuw tuig. En intussen die schandelijke villa bezat.
Daar moest ik even aan denken toen ik zag hoe met name linkse politici in de Tweede Kamer de rol van genoemde roddelbladen speelden en elkaar bij de interruptiemicrofoons verdrongen om Diederik Samsom er op te wijzen dat wat hij nu met Mark Rutte was overeengekomen neerkwam op het uitverkopen van het linkse gedachtegoed. Hoe Samsom ook zei dat hij ook wel anders wilde, maar dat je zo geen coalitie vormt en, sterker nog, je met dierbare en prachtige linkse dogma’s in de huidige toestand van het land niet zo gek veel kunt (hij zei het niet letterlijk zo, ik verklaar het even voor mijn lezertjes) – Emile Roemer bleef roepen dat wat Samsom deed neerkwam op het rechts inhalen van D66. Hij zei het er niet bij, maar hij bedoelde: en dan ben je als socialist een renegaat, een afvallige, iemand die bij de SP uit de partij zou worden gezet.
Geert Wilders nam niet de moeite om zich bij dat koor aan te sluiten, ’die vechten elkaar wel de tent uit’, maar hij had dan ook Mark Rutte eerder al verweten dat hij met de maatregelen die hij met Samsom was overeengekomen bezig was de SP links in te halen.
Ik weet niet hoor, misschien is het allebei wel waar, kun je D66 rechts inhalen en tegelijk de SP links, of misschien is het feitvrije politiek in reincultuur.
Maar ik moet helaas andermaal constateren dat er in het Nederlandse parlement niet drie, maar zelfs vijf of zes op religie gebaseerde partijen zitten. Religie en politiek: dat is elkaar de maat nemen op het punt van de vraag, hoeveel engelen er kunnen dansen op de punt van een naald. En hoe ik over religie denk, dat weten jullie intussen wel.
Ik wil maar zeggen: wat mij betreft had Den Uyl dat huis in Belgisch Limburg mogen hebben, al vrees ik dat het er net zo’n zooi zou zijn geworden als in dat huis in Buitenveldert waar hij woonde met Liesbeth en de kinderen.
______