Op het moment dat ik dit publiceer passeert de teller die de productie van de pv-panelen op het dak registreert de 3000 kWh. We hebben sinds 18 april ongeveer 2900 kWh gebruikt, dat wil zeggen dat we na 130 dagen een ‘batig saldo’ hebben van ongeveer 100 kWh. Duidelijker: we hebben in 130 dagen helemaal geen betaalde stroom gebruikt, en zelfs 100 kWh overgeproduceerd. Van de (tot gisteren) geproduceerde 2986 kWh werd rechtstreeks 1204 kWh verbruikt en dus 1782 teruggeleverd; buiten de productietijd (nacht, bewolking) werd nog eens 1677 kWh afgenomen van het net. Zelfs wanneer Greenchoice zou besluiten gewoon niks te vergoeden voor de teruglevering, zou ons elektriciteitsverbruik toch ongeveer gehalveerd zijn.
Het zou mooi zijn als dat productietempo het hele jaar kon worden volgehouden. Maar ik heb al van verschillende kanten gehoord: maak je geen illusies, uiterlijk na begin oktober gaat de productie drastisch omlaag en je mag blij zijn als tussen eind oktober en half februari überhaupt nog iets wordt geproduceerd.
Dus wij wachten in spanning af. Inmiddels is ook de grote vrieskast van vijftien jaar oud vervangen door een iets grotere met A++ energieverbruik en no frost-faciliteit, dat moet ook leiden tot minder verbruik. En we hebben de 120-literboiler van de nacht overgeplaatst naar de dag, waardoor die, als de zon schijnt, ook niks anders nodig heeft dan stroom van het dak.
We hebben ook andere ervaring opgedaan. Bijvoorbeeld dat we op de twee enige dagen sinds 18 april dat de hemel de hele dag onbewolkt was, ‘slechts’ respectievelijk 31 en 28 kWh produceerden, ten bewijze dat het inderdaad waar is dat de pv-panelen bij hoge temperatuur minder gaan produceren: het was op die dagen 34 resp. 36.2 graden. Zodat we veilig kunnen constateren dat de maximale productie over 2012 te zien was op 15 en 27 mei met 38 kWh, gevolgd door 23 juli met 37 kWh en 1 augustus met 34 kWh, plus nog een dag of tien met productie tussen 30 en 33 kWh. Gemiddeld werd per dag 22.7 kWh geproduceerd, want er waren ook enkele dagen waarop we niet verder kwamen dan 8 kWh op 3 mei, of zelfs maar 4 of 5 op resp. 6 en 7 mei en op 26 augustus. De langste ‘rally’ was die van 23 juli tot en met 26 juli met in vier dagen 132 kWh productie, 33 kWh gemiddeld.
Ik heb al eens gemeld dat de website slimmemeteruitlezen.nl ook mijn meters uitleest, maar dat gaat enigszins op zijn boerenfluitjes: van 18, 19 en 20 augustus en van 22 augustus tot nu (28 augustus) zijn geen gegevens verstrekt en het is de vraag of die ooit nog komen. Uiteraard ben ik er niet van afhankelijk maar de gegevens van die site omdat de uitgelezen meters hing in de meterkast hangen, maar het is wel een gemak dat je allerlei berekeningen kunt ophalen die ik zelf ook wel zou kunnen maken, maar wel met veel meer moeite.
Hoe dan ook: op naar de vierduizend, al wordt dat vermoedelijk toch wel eind februari volgend jaar.
Waarna het nog spannend wordt, of de verwachte jaarproductie van 5000 kWh, ondanks de slechte zomer van 2012, toch nog kan worden gehaald, op 18 april 2013.
_______