Is Pinterest, waar het gisteren over ging, vooral een sociaal medium, heel anders en minstens even boeiend is Geneascript. Het eerste verschil dat je opmerkt is uiteraard dat de site er afwijzend en ontoegankelijk uitziet, het lijkt wel Italiaans internet. Maar zo gauw je enigszins de weg hebt verkend, kom je de meest grappige, intrigerende en gruwelijke details tegen waar je, mits voorzien van een licht morbide geest, wel een avondje mee zoek kunt brengen en moet opslaan for further reference.
Begin gewoon bovenaan: Algemeen, Passagierslijsten en Overige Gebiedsdelen. Klik op Algemeen, ga naar Nederlandse transcriptie telefoongids 1915 en ga naar Nijmegen. Het gemeentehuis had telefoonnummer 15, de burgemeester nummer 1503 en de secretarie moest het doen met nummer 1350.
In Nieuwenhagen, het dorp waar ik nu woon, was het nog eenvoudiger. ‘Eene openbare spreekcel is gevestigd in het Hulptelegraafkantoor. Het aanvragen van telefoongesprekken voor dit kantoor wordt ook in den sluitingstijd daarvan beproefd.’ Ja ja, want als het kantoor niet bezet was, dan viel er weinig te telefoneren. En op zon- en feestdagen moest je er vroeg bij zijn, want dan was het kantoor alleen van 8 tot 9 ’s morgens bezet.
En dan hebben we het hier nog over tamelijk recente geschiedenis. Neem verderop de lijst met uit Maastricht verbannen personen, alleen al in 1568. Het zijn er vele tientallen, onder wie ‘Jan van Guttekoven, predicant, genaamd Kackhoese, Willem Jonckheyt, steenmetser, met sijne drie soenen, Willeken den buydelmakere op de Grote Gracht, ende sijn bruer te Wyck’ en ‘Slinckaert cremere te Wyck’, waarbij behulpzaam is aangegeven als adres: ‘als men van Triecht over die brugge comt, op de slincke handt’.
En er was meer te doen in Maastricht. Als je Wederdoper was, dan moest je op het Vrijthof zijn. Daar werd je niet opgewacht door André Rieu, wat natuurlijk al erg genoeg zou zijn, maar door een originele beul. Hendrick Roll en Bartholomeus Vandenberge maakten er kennis met de brandstapel, een hele rij anderen, zoals Jan van Bloemendael alias Pitzwegge werden er onthoofd. Voor verdrinking wasop het Vrijthof te weinig plaats, maar daar had men de Maas voor. Daar werd Mente Jan Heinendochter, de vrouw van de eerder genoemde Van Bloemendael, op 1 februari 1535, in gedeponeerd en het water zal wel flink koud zijn geweest.
Alle gegevens zijn door hobbyisten en ieder geval vrijwilligers keurig overgetypt van bestaande archiefstukken en dus is de keuze zowel volstrekt willekeurig als verre van compleet. Daar gaat nog honderden jaren aan gewerkt worden. Bovendien was en is het doel vooral het noemen van persoonsnamen, want het woord genealogie komt ook in de naam van de site voor. Het is materiaal dat wordt gebruikt door duizenden mensen in het land die het samenstellen van hun stamboom als hobby hebben.
Zelf heb ik ook nog wel eens een zwakke poging gedaan, door me te melden bij de pastoor van het dorpje Fanna in het Noord-Oosten van Italië waar mijn vader geboren is. Ik trof de eerwaarde op een ongelukkig moment want er was net een fikse aardbeving geweest en hij beweerde dat de doopboeken van de parochie daarbij het slachtoffer waren geworden. Het zou kunnen, natuurlijk, maar ik kreeg ook de indruk dat hij geen zin had die rare buitenlandse snoeshanen ten dienste te zijn. Bovendien rezen bij mijzelf al snel bezwaren omdat meneer pastoor op onwaarschijnlijke wijze uit zijn mond riekte.
Ik heb het daar maar bij gelaten. Misschien is het maar beter niet te weten wat je voorzaten allemaal hebben uitgespookt in een ver verleden. Je gaat je dan toch postuum een beetje schuldig door voelen, misschien.
Maar ik wens al die geduldige puzzelaars die zich door die overwegingen niet laten afschrikken veel succes, en ik beloof dat ik deze site nog menigmaal zal raadplegen.
________