Een paar weken geleden beloofde ik op het onderwerp ‘zonnepanelen’ terug te komen, als er weer iets te melden viel. Welnu, we waren vanaf donderdag even weg en bij thuiskomst constateerde ik dat we inmiddels meer dan 1000 kWh hebben geproduceerd. Dat is, sinds 18 april, 22 kWh per dag gemiddeld geproduceerd en dat terwijl de zon het voor een belangrijk deel heeft laten afweten.
Van de productie is 580 kWh teruggeleverd aan de stroomproducent. De beste dagen waren 14 en 26 mei, toen 38 kWh werden geproduceerd. Die beide dagen waren niet geheel wolkeloos en het was ook iets te warm misschien (hoge luchttemperatuur staat, in tegenstelling tot wat menigeen denkt, een maximumproductie in de weg) dus ik mag aannemen dat we nog iets meer kunnen. Ik houd het voorzichtig op 40 kWh per dag. En dat tegenover een gemiddeld verbruik van 23 kWh per dag. Daar staat tegenover dat dat verbruik het hele jaar zo blijft, en de productie van zonnestroom alleen tussen 21 maart en 21 september van betekenis is.
We zullen zien.
Intussen zien we de berichtgeving omtrent het onderwerp met een glimlach aan. Natuurlijk zijn er inmiddels alweer zonnepanelen met hoger rendement en omvormers die beter werken. Maar die liggen nog in de winkel en die van ons staan op het dak stroom te produceren. Zonnepanelen worden ook steeds goedkoper, maar ook dat is op dezelfde manier toekomstmuziek. Greenchoice heeft inmiddels al ingestemd met een flink lagere voorschotnota.
Subsidie op zonnestroomsystemen is grotendeels een wassen neus. De subsidies zijn meestal al op als jij wakker wordt en denkt: ik vraag eens subsidie aan; bovendien zijn de voorwaarden vaak onvervulbaar. Waarom, bijvoorbeeld, moet de subsidie worden aangevraagd en afgewacht vóór je het systeem op je dak zet (of laat zetten)? In de tijd dat de ambtelijke molens alsnog beslissen dat jij subsidie krijgt, is de zomer voorbij en had je het bedrag van de subsidie (ten dele) al zelf kunnen verdienen.
Ander vraagje: moeten de ramen niet gezeemd worden? Ik bedoel, die dingen zijn van glas, hun werking berust voor een deel op de lichtdoorlatendheid daarvan, ze liggen bijna plat op het dak, daar komt toch stof op? En vogelpoep, en afgevallen blad, algen en mos? Het probleem heeft al tot veel zakelijke actie geleid zodat er inmiddels speciale zonnepanelenzeembedrijven (reken zelf de woordwaarde uit) die wel iets kunnen aanbevelen: eens in de maand toch minstens. Het wachten is op een bedrijf dat het raadzamer vindt het eens in de week te doen. Tegen honderd euro per beurt, zonder twijfel.
Bij ervaren gebruikers geïnformeerd: na twee jaar kost het vuil je inderdaad een procent of vijf van de productie, dus dan kan er beter wat aan gedaan worden. Water met daarin sterk verdund een middel tegen groene aanslag, de panelen er goed nat mee maken, met een zachte spons wrijven; enkele dagen later weer nat maken en schoonspuiten of met de raamtrekker schoon maken; bijvoorbeeld vlak voor het stroomproductieseizoen begint.
Ik heb een nadeeltje ontdekt: de omvormer hangt weliswaar buiten aan de schoorsteen, maar bij maximale productie maakt hij een duidelijk binnenshuis hoorbare resonerende bromtoon. Voor mij is dit vooral het geluid van de kassa, natuurlijk, maar als je er niet tegen kunt: uitgerekend op dagen dat hij duchtig staat te loeien is het aangenaam om buitenshuis te verblijven.
________