Je zou er even van in verwarring raken, maar de Raad voor Volksgezondheid & Zorg is dus blijkbaar iets anders dan de Gezondheidsraad. De eerstgenoemde raad, RVZ dus, heeft aan CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuyzen van Zanten desgevraagd een advies uitgebracht over de toekomst van de zorg voor ouderen. En raad eens wat: de RVZ komt tot de conclusie dat ouderen naarmate ze ouder worden steeds grotere kans maken op flink ziek zijn en dus ook relatief veel gaan kosten – en dan heb ik het nog niet over het zinloos rekken van het leven tegen onwaarschijnlijk hoge kosten per gewonnen levensdag.
Het advies komt er in feite op neer dat voor mensen boven de 65 jaar de gezondheidszorg drastisch duurder wordt gemaakt. Nóg duurder dan toch al.
Even op een rijtje: zoals iedereen betaalt een bejaarde in Nederland de basispremie voor de zorgverzekering, plus de kosten van eventuele aanvullende verzekeringen. Waar niemand zo gauw aan denkt is dat bejaarden daarbovenop nog een inkomensafhankelijke bijdrage moet leveren van 7.1 procent van het belastbaar inkomen – dat geldt ook voor mensen in loondienst, maar voor hen betaalt de werkgever de bijdrage. Voor mensen die het zelf moeten betalen, zoals aow’ers, die vaak ook nog een aanvullend pensioen hebben, geldt dat ze het zelf moeten betalen. Gelukkig is er een limiet. Als je belastbaar inkomen hoger was dan 31.000 euro betaalde je tot vorig jaar 2200 euro bovenop je zorgpremie. De limiet is nu opgetrokken tot 51.000, waardoor je, indien je meer dan dat bedrag aan belastbaar inkomen hebt ineens, geheel geruisloos, 3621 euro gaat betalen, een dikke honderd euro in de maand méér. Samen met de zorgpremie van een 130 euro per maand is dat om en nabij de 450 euro per maand.
Het is een hoop geld, maar daar kun je dus wel onbekommerd gezellig ziek van worden. Zou je zeggen. Ongerekend het eigen risico, dat volgend jaar flink omhoog gaat.
Maar dat zien de RVZ en vermoedelijk Veldhuyzen van Zanten, die zelf geen ideeën (want CDA) heeft en graag haar adviseurs volgt, toch anders.
De RVZ vindt namelijk dat de zorg voor ouderen zo duur dreigt te worden, dat ze een deel van de kosten – en reken erop dat het gaat om alle kosten – zelf moeten gaan betalen. Feitelijk hebben we dus een verplichte verzekering die niet uitkeert als je ouder bent dan 65 jaar. Ik stel het nu even scherp, maar ik zie aankomen dat het de feitelijke situatie gaat worden.
Ooit was ik jong en gezond en zag ik de binnenkant van de spreekkamer van de huisarts nooit. Ik betaalde premie, want dat is solidariteit: het toenmalige ziekenfonds spaarde al dat premiegeld op van de fondsverzekerden en gebruikten dat voor wie het nodig had, bijvoorbeeld bejaarden.
Nu gaat het mes aan twee kanten snijden: je beurt als zorgverzekeraar premies van miljoenen jonge mensen die (gelukkig) geen gebruik hoeven te maken van de zorg, en je vraagt aan bejaarden die geen kant op kunnen, zelf op te draaien voor de kosten.
Ik heb een beleggingsadvies. Steek je geld in de gezondheidszorg. Een goudmijn. Zeker wanneer veel mensen de moed hebben onder ogen te zien: ik heb ongeneeslijke kanker en helaas geen geld om mijn leven te rekken, doet u mij maar een spuitje.
Ik oefen alvast. Een beetje. Heel klein beetje.
_________