Met nrc.next wil het heel af en toe wel eens gebeuren dat je na lezing de krant naast je bed op de grond laat vallen en denkt: sooo, dat wist ik niet, joh! Vandaag ook weer, de ene pagina na de andere met onderwerpen die neerkomen op ‘alles herroepen en het tegendeel beweren’. Mensen die mij een beetje kennen, weten dat dat mijn lijfspreuk is, die ik trouwens ooit jatte van wijlen Urias Nooteboom (toen hij nog leefde.)
Het begint al met Marcel van Roosmalen die korte metten maakt met het hoog-kunstzinnige en diep-culturele van het Oerolfestival op Terschelling. Dan twee pagina’s waarin de vloer wordt aangeveegd met de nu nog bestaande alimentatiepraktijk. (‘Ik ga je helemaal uitkleden, mannetje’). De illusies omtrent een oplossing voor de Griekse kwestie worden ook even koud gedoucht: ‘Doe jij de hervormingen, speel ik de spelletjes’, niet iedereen heeft een mailadres (en dan rekenen we de 75-plussers niet eens mee), bazen die niks doen tegen personeel dat overdag op kantoor slaapt, of dat kantoor gebruikt als kapsalon; eerlijkheid in de (VVD)politiek, dat betekent: geen gratis rollator meer voor opa? Dan ook geen difterieprik voor een Afrikaans kind; en alleen dokters profiteren van het propageren van de stelling dat de gezondheidszorg in Nederland te duur is.
Hee, zal de oplettende lezer nu zeggen: je hebt ‘next*checkt’ overgeslagen! Dat is de dagelijkse rubriek waarin de stelling van (meestal) een politicus tegen het licht wordt gehouden. Conclusie meestal: er wordt wat afgelogen in de Tweede Kamer en omstreken.
Vandaag gaat het over de stelling: ‘Versoepeling van het ontslagrecht levert 2.5 miljard euro extra op’. De stelling is van Minister Henk Kamp (óók VVD). Die 2.5 miljard is de verwachte verhoging van het bruto binnenlands product (BBP) dat in 2011 613 miljard euro bedroeg, dus die 2.5 miljard is (rekenmachine erbij) 0.4 procent. Je moet nergens in spugen, maar het lijkt me geen winst waar je de maatschappij voor op haar kop zet.
Versoepeling van het ontslagrecht is een eufemisme voor: je baas vraagt of je even bij hem komt; nog voor je zit roept hij, want hij kijkt teveel Amerikaanse televisie: you’re fired en met een beetje geluk mag je dan je bureau opruimen en elders een baan gaan zoeken. De baas neemt vervolgens een goedkopere kracht aan, of géén kracht – hij gaat zijn bedrijf verder automatiseren, of misschien leidt hij het gewoon niet goed en is jouw vertrek het eerste signaal van de definitieve ondergang. Het is ook heel raar te denken dat ondernemers blijkbaar sneller personeel zullen aannemen als ze weten dat ze de mensen desgewenst na een dag al de straat op kunnen trappen.
Rekenmodellen van CPB en OESO, aldus de conclusie van de krant, zeggen dat het waar is. Maar: ‘Economische voorspellingen als deze blijven altijd een kwestie van interpretatie en speculatie, maar er zijn geen betrouwbare modellen die het ongelijk van de minister bewijzen.’ Huh, dus als je niet kunt bewijzen dat de minister ongelijk heeft, heeft hij dus gelijk? In de terminologie van nrc.next zou dat betekenen: ‘Niet te checken’ of minstens ‘half waar’.
Is nrc.next dan toch op de hand van de VVD en de ondernemers?
Dat gaan we checken.
_______