Als voormalig katholiek kun je je heerlijk vermeien in de oude heidense gewoonten die onlosmakelijk met het roomsche geloof zijn verbonden. Vandaag is het de laatste dag van de IJsheiligen en hoewel het roomsche geloof claimt juist zo’n goede godsdienst te zijn omdat hij overal ter wereld exact hetzelfde is, zijn er alleen al op het gebied van 11 tot en met 15 mei en binnen Europa diverse richtingen. De IJsheiligen spelen in gebieden als Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Oost-Azië om redenen van klimatologische aard uiteraard een geringe of in het geheel geen rol.
Een aantal recente jaren heeft niemand het over de IJsheiligen gehad omdat het tussen 11 en 15 mei ook ’s nachts vooral broeierig warm was, maar afgelopen weekend was het eindelijk weer eens raak: ik zag dat gisteren in Zuid-Oost-Brabant en in Twente de temperatuur ’s nachts wel degelijk onder nul is geweest. Hier moesten we het doen met een graad of drie boven nul en dat mag wat mij betreft ook meteen de laatste keer zijn geweest, vóór half september.
De IJsheiligen, en ik citeer de Wikipedia, dus mij kun je niks kwalijk nemen, zijn in de ruimste zin van het woord vier heren en één dame, te weten Mamertus, Pancratius, Servatius, Bonifatius van Tarsus (dus niet die van Dokkum, terwijl je dat zou verwachten, gezien de Elfstedentocht) en Sofia; de laatste had dan ook de bijnaam Kouwe Sofie, weer een aardig staaltje van de in primitieve godsdienstige heersende vrouwonvriendelijkheid.
Hier in Limburg hebben we bijzondere banden met twee leden van dat gezelschap, te weten Pancratius, die pas 14 was toen hij in Rome werd vermoord, en die in Heerlen een kerk en een mannenkoor heeft, en Servatius die in Maastricht een fikse basiliek heeft staan en naar wie menig Maastrichtenaar is vernoemd. Het aandoenlijke plaatje hiernaast toont Servatius in een politieke activiteit: de doop van Attilla de Hun, onder het toeziend oog van onder andere de hemelse luchtmacht. In Brabant zeggen ze: en gij geleuft dat.
Van diverse van deze heiligen is de vraag of ze ook echt hebben bestaan nooit helemaal met ‘ja’ beantwoord, maar daar kunnen ze in de roomsche kerk niet mee zitten: als je uit bent op bewijzen dan kun je in het bedoelde gedachtegoed nog wel even vooruit, daar hebben ze de IJsheiligen niet eens voor nodig.
Overigens: weerkundig is het natuurlijk volslagen onzin om te denken dat juist in deze dagen in mei (en op onze breedtegraden) altijd koude nachten zouden voorkomen en dat geldt voor al dat soort meteorologische sprookjes. Het weer is hier volkomen wispelturig, je kunt er geen peil op trekken, al kun je er wel tamelijk veilig van uitgaan dat het in de zomer vaak warmer is dan in de winter. Dat we hier in deze tijd van het jaar nog wel eens flink kouwe dagen hebben komt gewoon doordat de wind dan over de koude Noordzee aan komt waaien. Nachtvorst hebben we zelfs in 2008 nog gehad op 23 en 24 juni, op droge zandgrond heb je eerder nachtvorst dan op natte klei, nou ja, ik ga hier verder de wijsneus maar niet uithangen.
Ik ga eens kijken of ik hier nog ergens koffie kan regelen. Een ristretto graag, met twee klontjes suiker.
_______