De gemeente waar ik woon mag zich graag profileren als ‘toeristisch’. Dat is ook gewoon waar. We hadden een zwarte steenberg – afval van een al vele jaren gesloten kolenmijn – die we heel trots omvormden tot een natuurpark: van zwart naar groen, heette het. Maar toen bedacht iemand wat ze in Oostenrijk al lang weten en stinkend rijk van zijn geworden: een berg is iets waar je vanaf kunt glijden. En omdat hier eigenlijk nooit sneeuw valt, zet je een grote loods op die helling, bouwt die om tot de grootste vrieskist van het land en je hebt een toeristische attractie. Van groen naar wit: Snowworld. Er kwam een hotel bij en ook nog een klimpark. Op de berg is nog altijd veel groen te genieten al moet je altijd oppassen voor de mountainbikers die ook al tot het toerisme gerekend worden – het blijft een populair rondje luchtjescheppen voor menig bewoner van het middelgrote dorp.
We hebben een kasteel met een prachtig park. Jaren moesten we strijden tegen de plannen om er een bungalowpark van te maken, maar toen kwam de oplossing: we maken er een groen wereldpark van, genaamd Mondo Verde. Mooi hoor, hoewel het ook het einde van een flink net van wandelpaden betekende. Dat park liep helaas economisch niet, het werd overgenomen door een gewiekste exploitant van kermisattracties en nu is het een pretpark – en als ik me niet vergis komt het bungalowpark ook alweer over de horizon kijken.
In Geleen hadden ze midden jaren tachtig genoeg van de overlast die de jaarlijkse aanwezigheid van het popfestival Pinkpop met zich meebracht. In 1987 was de in onze gemeente gerealiseerde Draf- en Renbaan failliet gegaan, ooit in Den Haag bij elkaar gelobbyd door een paar paardengekken, die niet beseften dat Nederland niet echt een land is van gokken op paarden. Een en een is twee: Pinkpop zit nu al vijfentwintig jaar in Landgraaf, want om die gemeente gaat het. Het is een perfect georganiseerd festival, het heeft voor nationale en internationale naamsbekendheid van de gemeente gezorgd, maar één ding is niet gelukt: de Landgraafse middenstand verdient er geen cent aan en de Landgraafse bevolking heeft voornamelijk last van het vele verkeer.
De gemeente ziet Pinkpop als een van de parels, net als Mondo Verde en Snowworld en faciliteert het drietal waar ze kan. Voorbeeld: de soepelheid waarmee de vergunning is verleend voor het Pinkpopperron op station Landgraaf, een soepelheid waar menig Landgraafs ondernemer bij staat te watertanden.
Dat is dus Landgraaf? Nee, natuurlijk. Landgraaf is een gemeente met achtendertigduizend inwoners die gemiddeld tot de oudste en armste mensen van Nederland behoren, het is wat kort door de bocht gesteld, maar het kan verdedigd worden. De gemeente omvat een paar wijken met dure villa’s en bungalows, maar vooral een flink aantal achterstandswijken. Lichtenberg, Nieuwenhagen, Heiveld, de Kakert, Het Eikske, Waubach, Lauradorp, en dat is nog maar een greep. De gemeente doet wel wat en laat dat ook weten, laatst nog is een plan voor Lichtenberg en een deel van Nieuwenhagen gemaakt en in uitvoering genomen, met glaasjes prosecco en petit-fourtjes, die door de schaarse toegestroomde bewoners bevreemd werden bekeken: ze hadden liever een biertje gehad.
En het is waar, de Kakert is opgeknapt, het is niet meer de wijk waarvan een belangrijk deel van de huisvaders in de gevangenis zat. En de wijk die veelzeggend ‘Klein Chicago’ heette is omgetoverd tot een buurt met, inderdaad, villaatjes en bungalows in een gemiddelde prijsklasse. Maar de Kakert is ook een dooie boel, omdat er geen voorzieningen zijn: geen winkeltje is er, wel twee brievenbussen.
En onder dat serene oppervlak rommelt het. Jarenlang hebben bewoners en ondernemers in de kern van de voormalige gemeente Ubach over Worms geklaagd over overlast door jongeren. Er is enorm gediscussieerd over cameratoezicht, maar het gemeentebestuur wees er op dat bij cameratoezicht er toch mensen aan te pas kwamen om dat toezicht te realiseren en dat kostte veel geld. En intussen gingen de vernielingen, bedreigingen, inbraken in auto’s, winkels en woningen gewoon door.
En dan komt de uitnodiging voor een persconferentie. Die speelt zich af in de raadszaal. Achter de tafel waar normaal B&W tronen, zit inderdaad de burgemeester in het midden, geflankeerd door de geüniformeerde chef van de politiebasiseenheid Landgraaf en een persofficier van justitie. Dit is zero tolerance in the making. De jongens in Waubach hebben het nu echt te bont gemaakt. Het wordt lik op stuk. Het gaat om dertig tot vijftig man van tussen de dertien en vijfentwintig jaar die nu eens flink worden aangepakt. ‘Alles wordt direct bestraft’, klinkt het herhaaldelijk, op de toon van Ivo Opstelten, partijgenoot van de burgemeester; zijn ministerie kijkt goedkeurend toe. Meerderjarigen gaan naar het Veiligheidshuis, waar ze hun gedrag moeten veranderen; ouders van minderjarigen krijgen het bevel zelf hun kinderen beter op te voeden.
Zou het werken? Een van de verslaggevers schiet direct in de dwarsstand. ‘Er is niks te doen voor die jongeren, de jeugdhonken zijn dicht’. De burgemeester biedt direct aan de verslaggever mee te nemen naar alle jeugdhonken die wel open zijn. Een boude opmerking, want zoveel zijn het er niet en ze zijn ook niet allemaal even aantrekkelijk. De enige discotheek is ook al dicht – die zorgde geregeld voor overlast, trouwens.
Het zou best kunnen dat het zero-tolerancebeleid gaat werken, in Waubach. Maar is er in de andere wijken dan helemaal niks aan de hand? Kijk eens naar de graffitti en de ingeslagen ruiten in Winkelcentrum Op de Kamp. De winkeliers geven er zo weinig mogelijk publiciteit aan, dat jaagt de klanten maar weg, maar het rommelt overal wel een beetje.
De sociaal werker uit de jaren zeventig zou zeggen: och, als die jongens verkering krijgen en een goeie baan, dan houden ze wel op met dat gerotzooi. Ik zal het nog sterker vertellen: voor een goeie baan moet je zelfs de gemeente uit – veel jongelui vertrekken daarom, de bevolking krimpt niet alleen doordat we veel oude mensen hebben die uiteindelijk doodgaan.
Wat overblijft is een grote groep mensen met weinig uitzicht op een redelijke toekomst en hun kroost dat ze niet aankunnen – en een gemeentebestuur dat mikt op een glorieuze toekomst als een gemeente waar de toeristen toestromen, de middenstand daardoor floreert en de mensen er graag blijven wonen omdat het altijd feest is, in Landgraaf. Volg de burgemeester maar op Twitter @rvlecken, dan zie je een van de twee echte werkelijkheden van ons dorp.
De andere werkelijkheid schoolt samen in Waubach, zoekend wie zij zal verslinden.
_______
Laatste reacties