De eerste volle week van de productie van stroom met behulp van 24 zonnepanelen op het platte dak van mijn huis zit erop, week 17. De cijfers: 120 kWh geproduceerd, waarvan 59 kWh teruggeleverd aan het net. Betaald verbruik 102 kWh, verminderd met teruglevering 43 kWh. Het verschil zit in meerverbruik, namelijk van rechtstreeks van de zonnepanelen afgenomen stroom, die dus gratis is.
Betaald verbruik dus 6 kWh per dag (43 gedeeld door 7), in plaats van 22-25 kWh in de weken vóórdat de panelen in werking traden. Let wel: dit is dus niet voldoende, omdat in deze tijd gecomp0enseerd moet worden voor herfst en winter, waarin maar op een zeer kleine productie kan worden gerekend.
Het was de afgelopen week feitelijk uitzonderlijk slecht weer. Geen enkele dag was het onbewolkt, twee dagen waren zelfs geheel bewolkt en het regende ook herhaaldelijk. Zaterdag werd het bijna 24 graden, de zon scheen ook twee of drie uur, maar de productie was het laagste van de hele week; anders dan je zou denken wordt de productie door een hoge temperatuur van de lucht geremd in plaats van bevorderd.
De meter van de productie blijft ook tijdens de regen en in de schemering draaien. Heel langzaam, maar toch. Niettemin is het teleurstellend, vergeleken met wat de installatie feitelijk aankan: ik heb berekend dat bij tien uur onafgebroken zon per dag, bij een temperatuur van rond de 20 graden, een productie van 50 kWh mogelijk moet zijn, en dat was deze week dus maar 17 kWh per dag.
Het grootste wonder blijft natuurlijk dat je, door de plaatsing op het platte dak en de geruisloze werking van omvormer en meters, in het geheel niets merkt van het systeem, dat er toch maar voor zorgt dat je geheel gratis een product geleverd krijgt, dat ‘normaal’ duur is en de komende tijd nog duurder gaat worden.
Intussen krijg ik keurig de meldingen binnen van slimmemeteruitlezen.nl. De cijfers verschillen enigszins van wat ik zelf waarneem, maar niet essentieel.
Vanmorgen lees ik in nrc.next dat in België bijna onvergelijkbaar meer stroom wordt opgewekt met PV (de naam die insiders geven aan PhotoVoltaïsche panelen).
Ik zal jullie voorlopig niet meer vervelen met deze serie. Over een poosje, als de zomer wat op streek is, kom ik er nog eens op terug.
Voor wie zich intussen toch wil verdiepen in de materie en niet opziet tegen een in abominabel Nederlands geschreven en oerlelijke website: www.polderpv.nl
________