Sinds gistermiddag kwart voor een wordt de stroom die wordt geproduceerd door de vierentwintig zonnepanelen die we afgelopen weekend op het dak hebben geïnstalleerd voor een deel in huis verbruikt en voor de rest teruggeleverd aan de energieproducent. Wij zijn in business, al verwacht je natuurlijk altijd meer dan de nuchtere cijfers nu aangeven.
En eerlijk is eerlijk: ik kijk nog meer verwijtend naar het zwerk als dat bedekt is met wolken en realiseer me dat veruit het grootste deel van de tijd dat de zonnecentrale in werking is, er nauwelijks stroom wordt geproduceerd. ’s Nachts bijvoorbeeld niet en als het zwaar bewolkt is, valt de productie ook tegen. Om van de winter maar te zwijgen. Daar kan een makkelijk bekommerd mens als ik dan wel een of twee minuten van wakker liggen.
Dan eerst maar even de resultaten, en die zijn er. Heel voorlopig natuurlijk, want op het moment dat ik dit schrijf zitten we op net achttien uur bedrijfstijd. Maar toch.
In de afgelopen twee weken, 14 en 15, heb ik nauwkeurig het stroomverbruik bijgehouden. In week 14 was het verbruik per etmaal 22.85 kWh, in week 15 precies 25 kWh. De afgelopen achttien uur: 18 kWh verbruik, teruggeleverd 9 kWh, verbruik per saldo 9 kWh. Omgerekend naar jaarverbruik zou dat 3285 kWh zijn, terwijl het vorig jaar nog 8200 kWh was.
Maar dat is natuurlijk enorm vooruitlopen op de feiten.
Ik zou de echte productie van de zonnepanelen kunnen aflezen van het display van de omvormer op het dak, maar een man van 73 jaar moet natuurlijk niet dagelijks over ladders en daken huppelen. Erik, die gisteren nog een aantal uurtjes bezig was voor de zaak op gang kwam, demonstreerde me de werking van het display: je kunt er de raarste gegevens van aflezen, maar daarvoor moet je op een stelsel van vier knopjes drukken, uit de verte er naar kijken heeft geen zin. Gelukkig heeft hij me nog een apparaatje beloofd dat eenvoudig de productie weergeeft en dat in de meterkast gemonteerd kan worden.
Hij had zelf ook moeite met het inregelen van de omvormer, die van Duits fabrikaat is – het voornaamste probleem was dat voor gebruik in Nederland geen gegevens staan in de gebruiksaanwijzing. ‘Nederland is niet erg interessant, hier wordt te weinig aan zonne-energie gedaan, omdat de mensen het niet erg rendabel vinden.’ Het apparaat draait nu met de gegevens voor Frankrijk, en het lijkt me dat dat ook wel in orde is.
En dus sleep ik iedereen die aanbelt mee naar het telwerk in de meterkast om te laten zien dat het werkt. En zelf heb ik sinds gisteren ook al een keer of twintig bij het apparaat gestaan, dat knipperend de vier telwerken (twee voor dag/nacht verbruik, twee voor dag/nachtproductie) afdraait. Ook raar trouwens, zo’n telwerk met die primitieve cijfers en letters uit de jaren tachtig, en de onmogelijkheid om een overzicht te produceren. Het schijnt dat de teller van Enexis binnen afzienbare tijd op de computer kan worden aangesloten. En de dagelijkse melding van slimmemeteruitlezen.nl is ook nog niet actief.
Maar het werkt. Je merkt er verder niks van, je hoort of ziet niks en het levert wat op. Hoeveel: we zullen zien.
De zon zou wat meer moeten schijnen. Alleen al voor het proseccoverbruik in de tuin.
______