Een cruciaal stekkertje, waarmee omvormer en zonnepanelen worden verbonden met het lokale elektriciteitsnet, dat is er nog niet. Het is feitelijk een onderdeel van de omvormer, maar het was er niet bij toen die aankwam. Stom natuurlijk, maar de theorie is als volgt: het pakket met de omvormer, een ding van een kilo of veertig, is tijdens het transport door een vervoerder gevallen. Ja, je leest het goed. Daarbij is de verpakking zwaar beschadigd. Toen de postbodes het pakket repareerden met enig plakband, zagen ze over het hoofd dat het stekkertje uit het pakket was gevallen. Ook is het mogelijk dat het stekkertje door de val de geest had gegeven. Hoe dan ook, het direct nabestelde stekkertje is nog niet aangekomen.
Op zich niet zo’n ramp, want het leggen van een stroomkabel van de meterkast naar de omvormer op het dak werd zaterdagmiddag ineens flink bemoeilijkt door harde wind, ijzige kou en slagregen.
Gelukkig was het weer zaterdagmorgen en aan het begin van de middag aanzienlijk beter. Om half tien trad een complete brigade aan: Erik, die het systeem met 24 zonnepanelen had ontworpen en de overige spullen had ingekocht; Raffaele, Giorgio, Linda en Rick die hadden toegezegd hand- en spandiensten te verrichten, Djamila voor de broodnodige koffie en andere versnaperingen. En meine Wenigkeit, voor het grindvrij maken van de plaatsen op het dak waar de zonnepanelen zouden komen te staan.
Op zich een eenvoudige bezigheid: montage van de onderstellen die als bouwpakket waren geleverd, montage van de onderstellen onder de zonnepanelen, met zijn vieren de zonnepanelen omhoog steken respectievelijk aanpakken op het dak en neerzetten op de bestemde plaats, keurig verdeeld over twee dakdelen: op ieder dakdeel twaalf stuks. Daarna het aanbrengen van de ballast, te weten vier stoeptegels waarmee het onderstel stormvast moet zijn. En vervolgens het op elkaar aansluiten van de panelen door middel van de meegeleverde bedrading en stekkers, waarna ze in groepen van acht met een lange kabel werden aangesloten op de tegen de schoorsteen bevestigde omvormer, die weer door een soort aluminium halfopen telefooncel wordt beschermd tegen nattigheid.
Raffaele vond het heel vervelend dat hij de werkzaamheden moest onderbreken om de post te gaan bezorgen. Voor de rest liep alles gesmeerd, al constateerden we wel dat bij de laatste vervanging van het dak wel erg veel grind was aangebracht. Dat moet er de komende dagen dus nog vanaf – zonder de stortkoker die ik had willen huren maar die helemaal niet blijkt te bestaan. Nu gaat het met plastic emmers aan een touw, ongeveer zoals ook de Petronas Towers recentelijk zijn gebouwd en iets langer geleden de piramides in Egypte, hoewel ze daar wellicht nog geen comfortabele plastic emmers hadden maar dan wel weer veel slaven.
Intussen functioneren de zonnepanelen op dit moment vooral als regenschermen.
Erik zegt dat ze ook bij dit licht nog aardig wat stroom produceren, maar die gaat dus voorlopig verloren, tot het stekkertje er is.
________