De door de regering gedecreteerde mediastilte is, ik heb dat vorige week al eens opgemerkt, een dictatoriale maatregel die niet alleen de media uitschakelt – daar zou nog iets voor te zeggen zijn geweest, misschien – maar vooral de democratische instanties zoals de beide Kamers van de Staten-Generaal. Ook, minder formeel, houdt het de mensen buiten het kabinet die min of meer officieel optreden namens de drie onderhandelende partijen af van het normale politieke publieke debat. En het gaat daarbij niet over wetgeving aangaande wildplassen of openbaar swaffelen, maar om de hele structuur van de samenleving die even door drie personen – die eerder hebben getoond daarvoor totaal ongeschikt te zijn – wordt aangepast aan hun persoonlijke voorkeuren. En aan die van hun respectieve sponsoren, de joodse lobby in de VS, het Nederlandse grootkapitaal en de boeren en tuinders van dit vlakke land.
Dus hoe blij zijn de verslaggevers die CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom in het Noord-Limburgse dorp Well opwachtten bij het begin van haar ‘Limburgtour’, een bezoek aan deze meest door de terreur van PVV geteisterde provincie, als de dominee met enkele ferme uitspraken de mediastilte terecht aan haar laars lapt.
Limburgs Dagblad-verslaggever Paul Bots kon noteren, dat van ‘fors korten op ontwikkelingshulp… volgens Peetoom geen sprake (kan) zijn. De internationale solidariteit is onopgeefbaar. Die schaffen we niet af.’ Maar, vervolgde zij: ‘Geen enkele partij is gebaat bij nieuwe verkiezingen… ‘we gaan niet akkoord ten koste van alles. Als de onderhandelingen in het Catshuis geen motiverend resultaat opleveren, zijn we als CDA geen knip voor de neus waard.’
Een paar uur later voegt Bots aan zijn stukje op de website toe dat Peetoom ‘na publicatie van haar uitspraken… dinsdag in een verklaring afstand (heeft) genomen van dit nieuwsbericht. ‘De weergave van die uitspraken is onjuist’, aldus de partijvoorzitter.’
Meestal laten verslaggevers het daarbij, maar dit is Bots (en ik neem aan zijn hoofdredactie) toch iets te gortig. Onder de kop ‘Peetoom, fris geluid en oude politiek’ doet hij even uit de doeken hoe het gegaan is, en dat is geen fris geluid. Bots: ‘Welke raderen er in beweging zijn getreden nadat Peetoom het bericht (over haar uitspraken) maandagavond onder ogen had gekregen, is onduidelijk. Feit is dat haar woordvoerder, die niet bij de bijeenkomst in Well aanwezig was, even voor achten contact opneemt met de krant om schade te voorkomen. Als de krant vasthoudt aan de citaten omdat die tot twee keer toe zijn geuit, dreigt de zegsman de woorden publiekelijk te ontkennen. En dat zal geen fraai beeld opleveren voor alle partijen, stelt hij. De krant houdt voet bij stuk. Peetoom zelf belt even later met de verslaggever. Op vriendelijke doch dringende toon probeert ze de volgens haar enige juiste interpretatie te dicteren. Vergeefs. De tekst wordt slechts op enkele kleine punten aangepast.’ Peetoom zet even later een verklaring op internet waarin ze zich van de publicatie (in het LD) distantieert.
Die Peetoom, dat was toch die ‘linkse’ dominee die het menselijk gezicht van het CDA vertegenwoordigde, toch, als ik me niet vergis? Die hier zo opzichtig haar morele gezag te grabbel gooit?
Verslaggever Paul Bots houdt het er op dat ‘oude gewoonten hardnekkig’ zijn. En dat het hem niet deert om voor leugenaar te worden neergezet.
Ik daarentegen denk dat ik maar eens verder doe aan mijn schuilkelder. En ik verzend een tweet: ‘Kom ons helpen! Onze regering heeft ons in een wurggreep! Stuur Kofi Annan!’
_______