Met Whitney Houston had ik uiteraard niks, dat dachten jullie al. Dat rare gemoduleer met die stem, en voor de rest leek het sterk op onbeholpen gillen. Op internet kwamen gisteren vele commentaren voorbij van mensen die er meer verstand van hebben dan ik, en die meldden dat vrijwel alle songs van Houston ooit door iemand anders beter waren vertolkt.
Wat ze hier in Nederland heeft achtergelaten is een voor het Nederlands taalgebied wat ongelukkig uitgevallen voornaam. Theo Maassen attendeerde daar jaren geleden al op. Toen iemand aan een klein Brabants meisje vroeg: ‘Hoe heet jij?’ Antwoordde het kind, naar waarheid, ‘Wit nie.’ Dan kun je nog altijd beter Sue heten.
Voor de rest laat ik een en ander vooral over aan degenen die wel deskundig zijn op dit gebied – ik heb deze dame uitsluitend per ongeluk mogen beluisteren; je zit in de auto, de ontvangst van Radio 1 (nieuws) of Radio 4 (muziek) is slecht, dan in vredesnaam maar de Arbeidsvitaminen op 3FM, en verdomd: Whitney Houston. Voor degenen die geloven in een god en ook nog in een ziel: God hebbe haar ziel, ik ben tolerant en beleefd.
Nee, toch nog even. De halve voorpagina van het regionale dagblad wordt in beslag genomen door een foto van de daarop nauwelijks herkenbare zangeres. Zwart/wit, want dat hoort zo, wanneer iemand overleden is. De plaat is al negentien jaar oud en gemaakt tijdens een optreden van Houston in het MECC in Maastricht. Ze zwierf de gehele wereld over, dus ze was ook eens in de hoofdstad van de provincie Limburg.
Boven de foto staat de kop ‘Gestorven diva betoverde ook Limburg’.
Mag ik dat zinnetje eens samen met jullie analyseren?
Om te beginnen de bewering als geheel. Persoonlijk heb ik nooit opgemerkt dat alle Limburgers ook al in katzwijm lagen voor deze zangeres, volgens mij hebben ze hier nog eerder iets met Udo Jürgens of met Heino.
Maar dan, woord voor woord. ‘Gestorven’: Een mooi, emotioneel geladen woord. ‘Dood’ is zo cru, ‘overleden’ gebruik je als oma dood is. Dus: ‘gestorven’.
Dan ‘diva’. Het woordenboek zegt: gestorven zangeres of actrice. Gezien een verkoop van 170 miljoen cd’s kan het kloppen. Het woord lijdt al jaren aan ernstige slijtage.
‘Betoverde’: Zou dat liedjesgekreun ooit iemand ‘betoverd’ hebben? De maker van de kop denkt zelfs dat er buiten Limburg ook nog mensen zijn die door Whitney Houston betoverd werden. ‘Betoverde ook Limburg’. Tja, wat is dat eigenlijk, betoveren? Is dat wat de betovergrootmoeder doet? Maar ze was pas 48 jaar.
‘Ook Limburg’. Wij mogen dan cultureel een uithoek van de wereld zijn, moet de gedachtegang van de koppenmaker zijn geweest, maar we draaien gewoon mee hoor. ‘Gestorven diva betoverde ook Limburg’.
Het is meteen ook de tragiek van de benepen krantenredactie die denkt dat de lezers alleen maar in nieuwsberichten geïnteresseerd zijn als die, langs welke bizarre omweg ook, rechtens het woord ‘Limburg’ (mutatis mutandis andere regio) bevatten.
Terwijl het zachtjes begint te sneeuwen denk ik aan een lekker kopje koffie. Oh nee, eerst even kijken of er iets of iemand in het bad ligt.
Had Whitney dat bad ook maar gemeden. Dan had ze nog vele jaren als een nachtkaars kunnen uitgaan, en had er ooit, over veertig of vijftig jaar, een berichtje in de krant gestaan: ‘Een Amerikaanse zangeres die ooit zong in een al lang verdwenen concertzaal in Maastricht. In stilte ter aarde besteld.’
Wil je in de popmuziek overleven, dan moet je tijdig doodgaan.
_____