Dat is nou journalistiek: aan de hand van gezaghebbend cijfermateriaal uitzoeken of een bewering die iemand met veel aplomb doet, ook echt waar is. Een nieuwe rubriek die nrc.next sinds vorige week heeft, en daarin werden tot nu toe zowel Mark Rutte als Jort Kelder en zelfs de eigen hoofdredacteur Rob Wijnberg gefundeerd weggezet als leugenaars.
Maar voor de rest bevallen de vernieuwingen van deze originele ochtendkrant mij maar matig, omdat ze de krant vooral visueel minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Nu is nrc.next bedoeld voor jongeren, dus ik moet mijn mond houden of anders een loep gebruiken, maar het lettertype verkleinen, dat is meestal geen goed idee. Het is trouwens maar de vraag of het lettertype inderdaad verkleind is, het kan ook zijn dat het verband tussen regellengte en grootte van het lettertype een beetje uit het oog verloren is. Zo zijn de columns in de krant veel moeizamer te lezen en daardoor, verrassend, minder leuk.
Renske de Greef toont dat aan in haar column van maandag: die heeft ze laten zetten uit diverse lettertypes en verdomd, in het lettertype Helvetica is haar tekst het best te lezen. Maar Helvetica is een saaie karakterloze letter – alleen al omdat hij schreefloos is. Wat dat betekent, dat kijken jullie maar naar op internet.
Intussen ziet de column van Renske, de enige vrouw zonder neus die ik ken die toch knap is, er uit als de mail van iemand die nog maar net zijn eerste computer heeft.
De meeste gebruikers van in Word zien blijkbaar ook niet dat ze allemaal klakkeloos in die saaie Times New Roman zitten te tikken die in dat tekstverwerkingsprogramma om de een of andere reden standaard is. Menigeen gebruikt liever Arial, maar dat is ook al zo’n saai schreefloos geval. Klik dat venstertje linksboven eens aan en er gaat een wereld van typografisch geluk voor je open!
Deze letteren worden geschreven in (New)Century Schoolbook. Dat is een sjieke, ietwat ouderwetse maar ook en vooral degelijke, fijne en toch helder leesbare letter, waarin ik al zeker vijfentwintig jaar al mijn teksten schrijf. Ongeveer vijfentwintig jaar dan, want aanvankelijk was het de New Century Schoolbook Condensed, maar die zit tegenwoordig niet meer standaard bij Word en is trouwens ook nergens te vinden. Althans niet voor mij. En ga maar niet zoeken, want als hij er wel is moet je er dik voor betalen en daar heb ik ook geen zin in. Condensed betekent overigens dat de letter in de breedte versmald is – of je een film die is opgenomen in 16x9-formaat in 4x3-formaat bekijkt. Maar ik weet het: de meeste tv-kijkers valt ook dat niet op. De gewone New Century Schoolbook is wel te downloaden, maar dat heeft geen zin want die zit dus al bij de normale versie van Word 2003-2007 etc.
Een plechtige en gezaghebbende krant als de Washington Post is grotendeels gezet uit de Century Schoolbook, of in ieder geval een letter die er verdacht veel op lijkt, zelfs ietwat ‘condensed’, als je het mij vraagt. Een béétje krant laat namelijk óf een eigen font ontwerpen, óf een bestaand font enigszins aanpassen.
Het kan trouwens nog sterker: het Hooggerechtshof in Washington accepteert geen post die in andere lettertypes dan Century Schoolbook is getikt of gedrukt. Zie ook hier, en dit.
Ik vind nrc.next ook een tamelijk plechtige krant. Maar kennelijk zit daar helaas een iets te jonge typograaf aan de knoppen, die ook niet precies in de gaten heeft wat hij of zij doet. Of misschien doet dat daar de hoofdredacteur zelf wel, wie weet hoe ver de kaalslag op de krantenredacties inmiddels is gevorderd.
Rob, ik weet het zeker: je kunt het. Century Schoolbook, vooruit! Hij staat ook véél beter bij Renske, neus of niet.
_______