Geen dagelijks werk voor mij, politieke bijeenkomsten. Ik haal mijn informatie elders, niet in rokerige zaaltjes waar een wanhopig Kamerlid spreekt voor vier kalende dorpsquerulanten.
Gerookt werd er niet, op een enkeling na waren er geen querulanten, zelfs de grijze en/of kalende hoofden waren in de minderheid. De kaalste aanwezige was trouwens het Kamerlid waar de meesten voor waren gekomen.
Ik begon halverwege de bijeenkomst zelfs te vermoeden dat de ongeveer honderd man in het zaaltje van een feestboerderij in Landgraaf vooral waren gekomen voor het onderwerp: ‘Heeft kernenergie de toekomst of moeten we kiezen voor alternatieve en duurzame energiebronnen?’
Het kale Kamerlid was, jullie vermoedden het al, Diederik Samsom en hij speelde een thuiswedstrijd want de avond was georganiseerd door de Partij van de Arbeid afdeling Landgraaf. En omdat ik af en toe geluiden opvang van mensen die vinden dat Samsom wel eens een geschikte en inspirerende politieke leider voor de PvdA zou kunnen zijn, dacht ik: daarhenen.
De andere discussianten (samen met Samsom met de trein gekomen) waren het VVD-Kamerlid René Leegte en de directeur van Atoomstroom.nl, Sjef Peeraer. Over die twee kun je eigenlijk kort zijn: Leegte deed zijn plicht als hulppriester van het VVD-ondernemerskapitalisme, naar Landgraaf gereisd om te vertellen dat windmolens op subsidie draaien en kerncentrales veiliger zijn dan kolenmijnen. Peeraer gaf toe dat klanten die bij hem exact dezelfde stroom krijgen als de afnemers van groene stroom.
En Samsom legde glashelder uit wat kernenergie eigenlijk is,, dat het risico natuurlijk niet te verwaarlozen is maar wat hem betreft desnoods best aanvaardbaar gevonden kan worden, maar dat niettemin duurzame energie als die van de zon en van de wind een grote toekomst heeft. Wat mij betreft had hij er bij mogen vermelden dat de groenteteelt onder glas en bedrijven als DSM, Sabic en de KLM ook op subsidie draaien omdat ze respectievelijk subsidie krijgen van de EU cq brandstof spotgoedkoop kunnen inkopen; DSM en Sabic krijgen kostelijk Nederlands aardgas tegen een fractie van wat de consument ervoor betaalt.
En eerlijk is eerlijk, Leegte gaf ook een mogelijkheid tot energiebesparing: aardbeien eten in de zomer en boerenkool in de winter.
Hoe dan ook: uit de zaal kwamen enkele zinnige vragen – ik liet me ook niet onbetuigd – en alle applaus ging naar Samsom.
Intussen vernam ik nog een paar leuke dingen in de wandelgangen. GroenLinks raadslid Ton Ancion had juist gisteren antwoord gekregen op vragen aan B&W over de mate waarin de gemeente voorbereid is op een ramp met de kerncentrale in het Waalse Tihange, 65 kilometer van hier, eigenlijk drie kerncentrales die min of meer met touwtjes en paperclips aan elkaar hangen. Het antwoord was samengevat even kort als verbluffend: ‘Is onze zaak niet, en Tihange ligt in België’.
En hoe staat het met de plannen uit 2004 voor duurzame energie in Landgraaf? De vier windmolens die op een voormalig vuilstort zouden komen, daar hebben we al een hele tijd niks van gehoord. Ook al een kort antwoord: ‘De grootste partij in de raad heeft veel aanhang in de buurt waar de molens zouden komen.’
Tijd om thuis nog eens een onbekommerd glaasje prosecco te drinken, voor het te laat is.
________